Banja Luka

Banjaluka do kraja godine dobija "pametno autobusko stajalište"

Banjaluka do kraja godine dobija "pametno autobusko stajalište"
Foto: D. Pozderović | Banjaluka do kraja godine dobija "pametno autobusko stajalište"

U okviru koncepta "Banjaluka - pametni grad" na području grada će do kraja godine biti instalirano prvo "pametno autobusko stajalište", potvrdio je za "Nezavisne" Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka. Projekat je pripremila Gradska razvojna agencija i biće implementiran u saradnji sa partnerima do kraja ove godine.

Ovaj projekat se vrši u sklopu Strategije razvoja grada za period  2018-2027. godine, u okviru koje jednu oblast čini "Banjaluka - pametni grad".

Prema Gverićevim riječima, na osnovu Strategije razvoja grada Inovacioni centar je pristupio evaluaciji ovog segmenta i izradi kratkih smjernica u pravcu projekta "Banjaluka - pametni grad", što je zaključeno na konferenciji "Forward", koja je u decembru prošle godine održana u Banjaluci.

"'Smart bus stop' ili 'pametno autobusko stajalište' građanima će nuditi informacije o redu vožnje, dolasku autobusa, turističke informacije s područja grada i bežični internet", objasnio je Gverić.

Dodao je da će pametno autobusko stajalište biti postavljeno kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

"Na konferenciji, pored predstavnika Gradske uprave, učestvovali su predstavnici UNDP-a, a počelo je razmatranje mogućnosti za programski pristup tematici", istakao je Gverić.

Gradonačelnik Igor Radojičić i Stelijana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, potpisali su 1. juna memorandum o razumijevanju između grada i ove organizacije, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u gradu.

"U okviru ove saradnje odobreno je 10 projekata koji će u narednom periodu biti realizovati na području grada.  Svaki od projekata je jedan od segmenata ili usluga grada koji će građanima, ali i posjetiocima i turistima pružiti modernizovane usluge", naglasio je Gverić.

Radojičić je ranije istakao da je grad oblast "pametnih gradova" postavio kao jedan od četiri strateška cilja u Strategiji razvoja grada, a koji znače modernizaciju i digitalizaciju usluga na različitim nivoima.

"Za grad će ovo biti višestruki doprinos, prvo što ćemo dobiti priliku da u raznim oblastima izvršimo unapređenje, za same građane takođe, a predstavljaćemo i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi 'pametnih gradova'", naveo je ranije Radojičić.

Projektu "Banjaluka - pametni grad" se pored Gradske uprave, koja je obezbijedila iz budžeta 100.000 KM, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije