Banja Luka

Banjaluka dobija Centar za prekvalifikaciju umjesto Radničkog

Banjaluka dobija Centar za prekvalifikaciju umjesto Radničkog
Foto: Vladimir Stojaković | Banjaluka dobija Centar za prekvalifikaciju umjesto Radničkog

BANJALUKA - Iako je Radnički univerzitet u prošloj godini poslovao pozitivno i imao dobit od 37.000 KM, odbornici juče na nastavku 15. sjednice Skupštine grada nisu usvojili Izvještaj o poslovanju Radničkog univerziteta.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da postoje različita mišljenja o Radničkom univerzitetu, te da će uskoro uslijediti razgovori o transformaciji ove institucije.

"Da nije bilo afere 'Naš dom', gdje smo se mi uključili u borbu za objekat u kojem se trenutno nalazi Radnički univerzitet, bilo bi predloženo ukidanje Radničkog univerziteta. Dok se taj slučaj ne riješi, odlučili smo da ne idemo s ukidanjem, već da probamo obaviti transformaciju", rekao je Radojičić.

Dodao je da se tokom razgovora s privrednicima pojavila potreba za centrom za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

"Upravo u tom svjetlu razgovaraćemo o transformaciji Radničkog univerziteta u jedan takav centar, koji bi takođe trebalo da bude javna ustanova", kazao je Radojičić.

Momčilo Šavija, direktor Radničkog univerziteta, kazao je da mu nije jasno zašto izvještaj nije usvojen, a preduzeće je poslovalo pozitivno.

"Niko se na sjednici Skupštine grada od odbornika nije javio da komentariše bilo šta o poslovanju, a na kraju nisu usvojili izvještaj", kazao je Šavija.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a, kazao je da oni podržavaju sva javna preduzeća koja posluju pozitivno, ali i da u potpunosti podržavaju i koncept gradonačelnika.

"Smatram da Radnički univerzitet treba da bude reorganizovan, da se napravi novi centar za prekvalifikaciju zajedno sa Zavodom za obrazovanje odraslih da svi oni koji žele i imaju mogućnost da se prekvalifikuju, to mogu uraditi u Banjaluci", kazao je Bosančić.

U nastavku sjednice Skupštine grada usvojen je zaključak o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine. Prihvaćena je i informacija o kreditnom zaduženju grada i datim garancijama zaključno sa 30. junom ove godine.

"U prvih šest mjeseci ove godine izvedena je vrlo važna operacija refinansiranja gradskog duga, tako da je naša godišnja zaduženost svedena sa gornjeg praga od 18 odsto na nekih 11 do 12 odsto. Do kraja godine moramo završiti refinansiranje duga stare 'Toplane'. Zapravo, cijele godine radimo na restrukturiranju javnih finansija kako bismo od 2018. imali potpuno čistu sliku svih naših dugova i dugova javnih preduzeća, odnosno potpuno čistu sliku finansija za narednih deset godina", kazao je Radojičić.

Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za finansije, rekla je da je budžetski okvir planiran u iznosu od 208 miliona KM i dodala da je to uključivalo i 71 milion KM kredita koji se refinansira.

"Planirana budžetska sredstva ostvarena u prvom polugodištu ove godine iznose 129 miliona KM, a budžetski rashodi 126 miliona KM zajedno s izdacima, tako da je ostvaren suficit od tri miliona KM. Ako se saberu svi fondovi, onda je suficit 3,7 miliona KM i to je relativno najveći suficit u posljednje tričetiri godine", rekla je Šljivareva.

Centar za socijalni rad

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je konkurs za izbor direktora Centra za socijalni rad završen, ali da niko nije "nacrtan" za to mjesto.

"Nadam se da će za Centar za socijalni rad pristići više kvalitetnih prijava, a ako ne bude, moja sugestija će biti da se konkurs ponovi", rekao je Radojičić.

Grijna sezona

Grijna sezona počeće 15. oktobra, ali ako temperatura vazduha bude niža, grijanje će biti pušteno i ranije, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

"'Toplana' je izvršila toplu probu, ali zbog visoke temperature vazduha za sada grijanje neće biti prijevremeno pušteno", rekao je Radojičić.

Juče je dnevna temperatura bila do 25 stepeni Celzijusovih, što, prema njegovim riječima, još nije temperatura kada se prijevremeno treba pustiti grijanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije