Banja Luka

Banjaluka dobija dva nova mosta

Banjaluka dobija dva nova mosta
Foto: banjaluka.rs.ba | Most u Docu biće novi simbol grada

BANJALUKA - Banjaluku u idućoj godini očekuju brojni kapitalni projekti, među kojima i gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama i projektovanje novog, velikog mosta u naselju Dolac.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić tokom strateškog planiranja Gradske uprave na Mrakovici, kojem je prisustvovao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da će budući most u Srpskim Toplicama biti građen na lokaciji oko 250 uzvodno od sadašnjeg mosta, koji će biti pretvoren u pješački.

"Iduće godine pripremaćemo projektnu dokumentaciju, raspisati konkurs za idejno rješenje i rješavati imovinsko-pravne odnose za most u Docu, a gradnja će biti izvedena u narednim godinama. Ovaj projekt je zahtjevniji i skuplji, jer predviđa širenje Mačvanske ulice i spajanje sa istočnim tranzitom", rekao je Sandić.

Radojičić je naglasio da su razmatrali planove za 2019. i 2020. godinu, ali i za period još jednog, četvorogodišnjeg mandata.

"Od najkrupnijih projekata izdvaja se gradnja novih mostova u Srpskim Toplicama i u naselju Dolac, koji mora da postane novi simbol grada", istakao je Radojičić.

Naglasio je da je u planu gradnja velike kongresno-konferencijske dvorane, razvoj poslovnih zona, ali i transformacija pojedinih gradskih preduzeća, s ciljem da budu mnogo efikasnija.

"Ovo je i prilika da sumiramo i urađeno u protekle dvije godine. Mi i jesmo na pola puta, pošto je od 36 projektnih zadataka sa početka mandata do sada u cijelosti završeno njih 11, u završnoj fazi je pet, a u različitim fazama realizacije 17", kazao je Radojičić.

Sandić je rekao da je za iduću godinu planirana i druga faza obnove pješačke zone u centru grada te istakao da je planirano da u idućoj godini gradski sistem za iznajmljivanje bicikala "BL-Bike" bude proširen sa novim stanicama, kao i da se ponovo pokuša uvesti turistički vozić do Banj brda.

Proširenje saradnje sa Novim Sadom

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, izjavio je da je sa kolegama iz Banjaluke podijelio svoja iskustva u vođenju Novog Sada, ističući da je ovo dobra prilika da se proširi saradnja između dva grada.

"Sa kolegama iz Banjaluke razgovarali smo o komunalnim problemima, privrednom ambijentu i izazovima s kojim se suočavamo u svakodnevnom radu, ali i procesu vezanom za banjalučku kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2024. godine, s obzirom na to da je Novi Sad ovo izuzetno priznanje osvojio za 2021.", rekao je Vučević

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije