Banja Luka

Banjaluka dobija naučnotehnološki park

Banjaluka dobija naučnotehnološki park
Foto: N.N. | Banjaluka dobija naučnotehnološki park

BANJALUKA - Grad bi uskoro mogao dobiti naučnotehnološki park, koji bi bio više od poslovne zone, to bi bila zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Forward", posvećene digitalnoj transformaciji i konceptu "pametnih gradova", koju je danas u Banskom dvoru otvorila Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Cvijanovićeva je tom prilikom rekla da u RS postoji 313 preduzeća iz sektora informacionih tehnologija, koja zapošljavaju oko 7.000 radnika.

"Evidentno je da je ova privredna grana u usponu, a zemlje koje žele da budu moderne i organizovane moraju imati moderne tehnologije na kojima će bazirati ekonomski rast", kazala je Cvijanovićeva.

Radojičić je istakao da bi naučnotehnološka zona u gradu bila atraktivna posebno za mladu radnu snagu.

"Mlada radna snaga bi mogla ovdje da ostane, dobro zarađuje i radi za bilo koju kompaniju širom svijeta", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, grad je do sada dao punu podršku Inovacionom centru Banjaluka (ICBL) dodjelom prostora za startap preduzeća.

"Tu je proširen kapacitet i povećan prostor koji im je na raspolaganju. Međutim, to još nije dovoljno i zato pokrećemo ovaj novi projekat", rekao je Radojičić.

Istakao je da je Strategijom razvoja grada kao jedan od četiri cilja planiran i razvoj "pametnog grada" putem razvoja digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima.

"Od 1. januara naredne godine treba da počne pilot-projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole. Takođe, tu je i niz rješenja od automatizovane toplane, pa do novih javnih poziva koji su u toku za moderna rješenja i popravke u regulisanju saobraćaja", objasnio je Radojičić.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, kazao je da RS aktivno radi na digitalnoj transformaciji.

"Ispred nas je svijetla budućnost ako shvatimo da se digitalna transformacija ne može izbjeći. Ostaje samo pitanje kako da je prihvatimo i primijenimo, a trudićemo se da konferencija postane tradicionalna", rekao je Rajčević.

Drago Gverić, direktor ICBL, rekao je da će biti održano više panela kao što su oni o digitalnoj transformaciji i njenom značaju za sektorski razvoj.

Međunarodna konferencija "Forward" okupila je više od 300 stručnjaka iz RS, BiH i Evrope.

Prvi dan konferencije bio je posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini, a danas će biti riječi i o "pametnim rješenjima" u lokalnim upravama, koje nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Konferencija "Forward" održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i ICBL uz podršku kompanija "M:tel" i "Prointer" i generalno medijsko pokroviteljstvo RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije