Banja Luka

Banjaluka dobija "robot-toalet" umjesto starih kabina

Banjaluka dobija "robot-toalet" umjesto starih kabina
Foto: Ilustracija | Banjaluka dobija "robot-toalet" umjesto starih kabina

BANJALUKA - Početkom iduće godine grad Banjaluka bi trebao da dobije prvi automatski samočisteći javni toalet, koji će biti instaliran na parkingu stare autobuske stanice u centru grada, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Petar Bilčar, načelnik ovog odjeljenja, rekao je da očekuju da bi tenderska procedura trebalo da bude završena do kraja godine, nakon čega bi uslijedilo instaliranje prvog toaleta ove vrste u gradu.

"Korištenje ovog toaleta najvjerovatnije će se naplaćivati jer su iskustva pokazala da je taj način najbolji za upravljanje. Ujedno će ovo biti i proba da vidimo kako funkcioniše, a ako se pokaže dobro, vjerovatno da će biti postavljen i na druge lokacije", rekao je Bilčar.

Dodao je da će toalet biti dostupan i za lica s invaliditetom, a osim automatskog čišćenja, opremljen je i takozvanom antivandal-opremom radi obezbjeđenja trajnosti i sigurnosti.

Postavljanjem ovog "robot-toaleta", kako su rekli u Gradskoj upravi, pokretni plastični toaleti na "Kraševom" parkingu biće uklonjeni.

Građani smatraju da u gradu treba da bude više javnih toaleta, kao i u drugim savremenijim gradovima.

Ističu da sadašnje plastične toalet-kabine stvaraju ružnu sliku grada i da se oko njih širi neprijatan miris.

"Neophodno je postavljanje javnih toaleta u gradu, ali ne plastičnih toalet-kabina, nego čistijih i urednijih. Nerijetko je smrad nepodnošljiv oko tih kabina, da ne mogu ni proći pored njih, a kamoli da uđem unutra", kaže Biljana Radulović.

Grad je prethodno razmatrao dvije lokacije na kojima bi bilo moguće postaviti automatske samočisteće javne toalete.

Jedna lokacija je parking stare autobuske stanice, a druga u starom zanatskom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije