Banja Luka

Banjaluka dobila nagradu: Bronza za projekat daljinskog grijanja

Banjaluka dobila nagradu: Bronza za projekat daljinskog grijanja
Foto: Ilustracija | Banjaluka dobila nagradu: Bronza za projekat daljinskog grijanja

BANJALUKA - Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je kao jedan od panelista predstavio projekat izgradnje nove toplane i revitalizaciju sistema daljinskog grijanja u Banjaluci.

Poslije decenijskih problema sa grijanjem, u februaru su puštene u rad "Eko-toplane", nova toplana na biomasu, obnovljivi i ekološki znatno prihvatljiviji energent u odnosu na stara postrojenja na mazut. Toplana je izgrađena kao zajedničko ulaganje grada i kompanije IEE, a gradski udio u vlasništvu finansiran je kreditom EBRD-a.

Prestižno priznanje, za koje su kandidovani brojni projekti koje je EBRD finansirao širom svijeta, osvojeno je na 27. godišnjem samitu EBRD-a u Jordanu.

Priznanje je osvojeno u kategoriji projekata u vezi s održivom energijom.

Pored učešća na UN-ovoj konferenciji, Radojičić u Kopenhagenu učestvuje na još jednom međunarodnom samitu, i to četvrtom godišnjem sastanku partnera u okviru inicijative za daljinsku energiju.

Teme ovog samita tiču se projekta takozvanih pametnih gradova, te projekata u vezi s energetskom efikasnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije