Banja Luka

Banjaluka dobila novi drvored uz istočni tranzit

Banjaluka dobila novi drvored uz istočni tranzit
Foto: N.N. | Banjaluka dobila novi drvored uz istočni tranzit

BANJALUKA - Najstarija osnovna škola u gradu - "Dositej Obradović", u naselju Obilićevo, proslavila je danas 140 godina postojanja, a obilježavanje ovog velikog jubileja započela je sadnjom platana na istočnom tranzitu.

Nakon sadnje platana, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Igor Radojičić, održana je svečana proslava u holu škole, na kojoj su đaci i nastavnici pokazali kulturno-umjetnički program koji su pripremili.

Dragan Kovačević, direktor OŠ "Dositej Obradović", rekao je da je škola počela s radom 1878/1879. kao Prva dječačka osnovna škola, i to nakon što je Austrougarska okupirala BiH.

"Škola je sve vrijeme postojanja bila jedna od najuspješnijih. Nova školska zgrada u Obilićevu je izgrađena 1961. godine, a ime srpskog prosvjetitelja Dositeja Obradovića nosi od 1993. godine", kazao je Kovačević.

On je istakao da su ovu školu pohađali uspješni ljudi kao što su Veselin Masleša, narodni heroj, Nasiha Kapidžić-Hadžić, pjesnikinja, Božidar Nikolić, slikar, Tomislav Marić, sportski radnik, i mnogi drugi.

"Umjesto pompeznih akademija i priredbi odlučili smo da damo konkretan doprinos gradu u sklopu obilježavanja 140 godina postojanja naše škole i na istočnom tranzitu napravimo aleju platana, koja će se zvati Aleja platana đaka OŠ 'Dositej Obradović'", kazao je Kovačević i dodao da škola trenutno ima 580 učenika i 60 radnika.

"Učenici su zaista bili vrijedni i spremili su i predstavu 'Maruška' Petra Kočića, koju će odigrati u petak u 18 časova u Dječijem pozorištu RS", istakao je Kovačević.

Tamara Pavlović, učenica osmog razreda ove škole, rekla je da je ponosna što je dio obrazovne ustanove koja je najstarija u gradu.

"Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program, hor izvodi veoma lijepe kompozicije, a učenici su zajedno sa svojim nastavnicima vrijedno radili kako bi sve ispalo super", dodala je Tamara.

Igor Radojičić je rekao da su platani posađeni u sklopu jesenje akcije sadnje drveća, kojom je obuhvaćeno oko 700 stabala.

"Ovaj drvored od 80 platana na istočnom tranzitu ostaće kao sjećanje na ovaj veliki jubilej najstarije škole u gradu. Sadnja ide na još nekoliko lokacija, na potezu od groblja 'Stupnica' i 'Beme', uz novu saobraćajnicu kraj trotoara i biciklističkih staza u Zalužanima, i nizu drugih mjesta", zaključio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije