Banja Luka

Banjaluka dobila prvo "pametno" autobusko stajalište

Banjaluka dobila prvo "pametno" autobusko stajalište
Foto: Velibor Tripić | Banjaluka dobila prvo "pametno" autobusko stajalište

BANJALUKA - Prvo "pametno" autobusko stajalište u Banjaluci pušteno je u funkciju danas kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Idejni koncept "pametnog stajališta" razvila je Gradska razvojna agencija CIDEA u saradnji sa preduzećem Telemaks i Elektrotehničkim fakultetom, te isti kandidovala, u ime Gradske uprave, prema UNDP-u koji je odobrio ovaj projekat.

Mario Milanović, direktor CIDEA, rekao je da je ovo prvo "pametno" stajalište u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Ovo je sve napravljeno domaćom pameti u Banjaluci. Pored toga što je ova stanica moderna i funkcionalna, napaja se fotonaponskim panelima, ima punjače za laptop, mobilne telefone, te pokazuje u realnom vremenu dolazak autobusa te mjeri vlažnost vazduha, pritisak i zagađenost i još mnogo toga", kazao je Milanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da je činjenica da je ovaj projekat prvi u regionu implementiran u Banjaluci, ali da ne treba biti izuzetak.

"Naš plan je da u toku ove godine napravimo još 32 slična pametna autobuska stajališta na cijelom području grada, i da to bude urađeno u toku ljeta. Ovim bi obnovili sva naša autobuska stajališta i riješili veoma važan segment u Banjaluci", istakao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da je ovo detaljno urađen projekat, te da je ovo očit primjer razvoja Banjaluke u svakom segmentu.

"Ovaj dio razvoja tehnologije grada je izuzetno važan i nadam se da ćemo nastaviti u ovom pravcu", kazao je Ilić.

Arijana Maksimčuk, vlasnica "Telemaxa", istakla je da je ovaj njihov proizvod prvi ovakav u BIH.

"Nadamo se da će lokalna zajednica u budućnosti sa nama zajedno da radi na dizanju svijesti obnovljivih izvora energije", dodala je Maksimčuk.

Goran Vukmir, šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci, naveo je da mu je drago što je UNDP bio pokretač ove inicijative, te da je ovo samo jedan od 10 projekata koji su odobreni kako bi približili tehnologiju ljudima.

Dodao je da je vrijednost ovog projekta oko 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije