Banja Luka

Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost
Foto: Srna | Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

BANJALUKA - Grad Banjaluka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti koji dodjeljuje asocijacija evropskih gradova Civitas.

Ovu nagradu dodjeljuje stručni žiri jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

Priznanje u kategoriji "Grad u transformaciji" večeras je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Sandić je u izjavi za Srnu rekao da je Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koja je član Civitas mreže, prepoznata kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera sa ciljem promovisanja urbane mobilnosti.

"Time se pokazuje opredjeljenje za napredovanjem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu", rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, konkretni koraci ka unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

"Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da to neće samo biti slovo na papiru", naveo je Sandić nakon svečane ceremonije u Umei.

Kako je naglasio, ova nagrada predstavlja veliko priznanje za preduzete mjere i pokazatelj da je gradska administracija na pravom putu, ali i obavezu da se radi više i bolje.

Govoreći o sprovedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banjaluka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala, takozvani "Bajk šering", koji je odlično prihvaćen i svakim danom je sve više korisnika.

Sandić je rekao da su postavljeni punjači za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisan dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveden panoramski autobus na Banj brdo.

"U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima centralnu gradsku ulicu. Započeli smo projektovanje mreže biciklističkih staza i danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku", rekao je Sandić.

On je napomenuo da je Banjaluka u junu uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru Civinet mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Prema riječima Sandića, Banjaluka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti koja je u toku.

Putem različitih politika i projekata, Evropska komisija preuzela je veliki broj akcija kako bi se smanjilo zagađenje prouzrokovano saobraćajem.

Od 2002. godine Evropska komisija podržava Civitas inicijativu, koja dodjeljuje i visoka priznanja gradovima Evrope, koji su na ovom polju postigli najveće rezultate.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije