Banja Luka

Banjaluka domaćin konferencije "Banjaluka Creative"

Banjaluka domaćin konferencije "Banjaluka Creative"
Foto: Ustupljena fotografija | Banjaluka domaćin konferencije "Banjaluka Creative"

BANJALUKA - Dvodnevna konferencije "Banjaluka Creative" je u Domu omladine okupila brojne profesionalce iz oblasti kreativne ekonomije, ekonomije iz BiH, Ujedinjenog Kraljevstva i zapadnog Balkana, ali i umjetnike iz različitih disciplina.

Riječ je o konferenciji koja se u našem gradu održava 19. i 20. marta s ciljem jačanja kulturne infrastrukture i kreativnog sektora, a koju organizuje "British Council" u saradnji sa gradom Banjaluka, uz podršku britanske ambasade u BiH.

Otvaranju konferencije prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je učesnicima i gostima konferencije poželio dobrodošlicu.

"Raduje me što je Banjaluka domaćin jednog ovakvog događaja jer ona jeste kreativan grad, grad dobrih umjetnika i dobrih ljudi, koji zbog toga u oblasti kreativne ekonomije ima ogroman potencijal", poručio je on.

Kako je kazao, sjajno je da ljudi svojom kreativnošću i umjetnošću mogu da zarađuju, a ova konferencija dobra je prilika da se, uz razmjenu iskustava sa stručnjacima iz zemalja koje su uspješne u ovoj oblasti, stvori platforma koja će ljudima iz različitih oblasti poput muzike, filma, mode, grafičkog dizajna pružiti upravo tu mogućnost.

Dodao je da je ovo prilika za stvaranje tla za dodatno jačanje i unapređenje kulturne infrastrukture, podsjetivši da aktivno rade i ulaže u kulturu.

"Ove godine Banjaluka će dobiti prvi kulturni centar nakon gotovo jednog vijeka, a koji će biti smješten u Kući Milanovića, čija je obnova u toku. Osim toga, želimo i od tvrđave Kastel napraviti jednu turističku i kulturnu ustanovu, koja će na taj način moći da se razvija i napreduje. Uz to, Banjaluka će dobiti i prvi Centar kreativnih industrija u naselju Lazarevo", kazao je Stanivuković.

Kler Sirs, direktorica British Councila za zapadni Balkan, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo biti dio ovog značajnog događaja koji je rezultat dobre saradnje grada Banjaluke i Britanskog savjeta, a koji je posvećen kreativnoj industriji.

"Ovo je događaj značajan ne samo za društvo, već uz to može da donese i značajnu ekonomsku vrijednost gradu. Osim toga, značajno može doprinijeti brendiranju grada i promociji različitosti", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije