Banja Luka

"Banjaluka ljudskog lica": Novi sadržaji za mlade, zabava i za penzionere

"Banjaluka ljudskog lica": Novi sadržaji za mlade, zabava i za penzionere
Foto: Grad Banjaluka | "Banjaluka ljudskog lica": Novi sadržaji za mlade, zabava i za penzionere

BANJALUKA - Na području grada i okolnih sela u septembru počinje realizacija projekta "Banjaluka ljudskog lica", u čijem će fokusu biti djeca, omladina i osobe treće životne dobi, za koje će biti osmišljen čitav niz aktivnosti.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić nakon sastanka s oko 30 predstavnika civilnih organizacija, nevladinih organizacija i udruženja, te pojedinih institucija, kao što su škole.

Radojičič je izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom s civilnim sektorom na realizaciji projekta "Banjaluka ljudskog lica", koji će doprinijeti aktiviranju i unapređenju položaja mladih i osoba treće životne dobi.

U fokusu projekta biće obogaćivanje sadržaja Doma omladine i uvođenje novih programa u rad ove ustanove, dok će za stariju populaciju biti pripremljen niz aktivnost s ciljem njihove socijalizacije i uvođenja u društvene aktivnosti.

"Dom omladine formalno postoji i ima svoj program, ali je nedovoljno iskorišten i konceptualno nedovršen. Formiran je programski savjet Doma omladine, koji bi trebalo da osmisli koncept programa u ovoj ustanovi", rekao je Radojičić.

Dodao je da se projekat "Banjaluka ljudskog lica" odnosi na hiljade građana, te da je na sastanku bilo zanimljivih komentara i prijedloga.

"Kroz rebalans budžeta smo obezbijedili sredstva za realizaciju čitavog seta projekata koji su usmjereni na ove tri ciljne grupe. Naši partneri na ovom projektu su nevladine organizacije, udruženja građana i neke javne ustanove", istakao je Radojičić.

Dodao je da će dio programa koji se odnosi na djecu biti u vezi s osnovnim školama i mjesnim zajednicama, a biće realizovane zabavne, edukativne, kulturne i druge aktivnosti.

Drugi dio programa odnosi se na mlade, za koje će biti osmišljene obrazovne, informativne i mnoge druge aktivnosti, a treći set namijenjen je osobama treće životne dobi, kojih je u gradu znatan broj.

"Tu nije stvar o socijalnoj komponentni, nego više o socijalizaciji, jer nam je cilj da ove osobe uključimo u sve društvene tokove, te da se ne osjećaju usamljeno, ostavljeno, tako da ćemo za njih osmisliti zanimljive aktivnosti", rekao je Radojičić.

Mirko Arambašić, sekretar Kulturnoumjetničkog društva "Piskavica", ocijenio je da je projekat dobro zamišljen, ali i da zahtijeva posvećenost i angažovnost.

"Projekat će dobro doći svima, a naročito osobama treće životne dobi, jer šta je potrebno čovjeku od 65 i više godina nego da iskoristimo njegovo znanje i iskustvo, ali i damo mu priliku da se osjeća korisno i zadovoljno", rekao je Arambašić.

Ilija Trninić, izvršni direktor Instituta "Perpetuum mobile", rekao je da je projekat primjer i drugim lokalnim zajednicama kako da uključe organizacije civilnog društva da u sinergiji s javnim sektorom rade na dobrim i kvalitetnim servisima prema građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije