Banja Luka

Banjaluka mijenja grb

Banjaluka mijenja grb
Banjaluka mijenja grb

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će osporene odredbe Statuta grada Banjaluka, kojima je propisan izgled grba grada, biti izmijenjene u najkraćem mogućem roku koji dozvoljava Statut.

Gavranović je naveo da je odmah po dostavljanju odluke Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti grba obrazovana stručna komisija koja je pristupila analizi postojećeg rješenja i koja priprema prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta radi redefinisanja grba u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Taj smo posao možda nesmotreno držali otvorenim, jer smo donoseći Statut postojeći grb označili kao prelazno rješenje. Sada to pitanje moramo hitno riješiti", rekao je Gavranović.

On je dodao da nije sporno da je grad Banjaluka bio opredijeljen još prilikom donošenja Statuta da zadovolji sve zahtjeve u skladu sa pravima konstitutivnih naroda.

"Mislim da na pojedinačnim pitanjima neko gradi strategiju velike ravnopravnosti. Niko nije pokrenuo pitanje ustavnosti mnogih grbova u BiH koji ne uvažavaju ni elementarna prava ljudska, a kamoli ravnopravnost konstitutivnih naroda", ocijenio je Gavranović.

Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku u februaru da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Sud je ocijenio da su spornim obilježjima povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu s međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije