Banja Luka

Banjaluka mnogobrojnim manifestacijama privlači brojne turiste

Banjaluka mnogobrojnim manifestacijama privlači brojne turiste
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Banjaluka mnogobrojnim manifestacijama privlači brojne turiste

BANJALUKA - Za prvih pet mjeseci ove godine zabilježena su 43.524 dolaska turista u Banjaluku, podaci su gradske Turističke organizacije, a kako ističu, to je za 11.246 dolazaka više u odnosu na isti period prošle godine.

Branka Branković, savjetnica za odnose sa javnošću banjalučke Turističke organizacije, kazala je da su turisti u prvih pet mjeseci ostvarili 66.337 noćenja ili 17.011 više u odnosu na rekordnu 2022. godinu, kada je u istom periodu evidentirano 49.326 noćenja.

Istakla je i da manifestacija "Ljeto na Vrbasu" proslavlja 70. rođendan, a u periodu od 13. do 30. jula svim zainteresovanim će ponuditi niz aktivnosti, kako sportskih, tako i kulturno-zabavnih.

"To je najstarija sportsko-turistička manifestacija u Banjaluci, ali i Bosni i Hercegovini. Idejni tvorci današnjeg 'Ljeta na Vrbasu' bili su Banjalučani, a tako je nastao Klub akademičara Banjaluke (KAB). Članovi KAB-a su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na Vrbasu", kazala je Brankovićeva i dodala da su osnovne takmičarske discipline, osim atraktivnih skokova sa mosta, bile i trke dajak čamaca, kajak-kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

"Stil skoka danas poznat kao 'vrbaska lasta' izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu Vrbasa", rekla je Brankovićeva.

Ona je navela da je manifestacija mijenjala nazive, od "Kabovih večeri", "Karnevala na Vrbasu", preko "Susreta na Vrbasu", pa sve do 1996. godine, kada Turistički savez obnavlja manifestaciju pod novim imenom - "Ljeto na Vrbasu".

Svečano otvaranje "Ljeta na Vrbasu" biće održano 13. jula od 21 čas na platou ispred tvrđave Kastel, a nakon toga od 22  časa sve prisutne očekuju zanimljivi koncerti.

Svi sugrađani, ali i posjetioci, moći će da uživaju u kinu na otvorenom, kao i u plesu pod zvijezdama, dok je 27. jul rezervisan za tradicionalne skokove sa Gradskog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije