Banja Luka

Banjaluka neće dobiti "Sembersku kuću"

Banjaluka neće dobiti "Sembersku kuću"
Foto: pixabay/ dimitrisvetsikas | Banjaluka neće dobiti "Sembersku kuću"

BANJALUKA - I ove godine Banjaluka neće dobiti "Sembersku kuću", iako je njeno otvaranje najavljeno još prošle godine.

Kako je potvrdio Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, za "Nezavisne novine", grad Bijeljina nije poslao inicijativu za otvaranje "Semberske kuće", a ukoliko takav zahtjev bude bio upućen, svakako će se vrlo rado uključiti u tu realizaciju.

"Ostalo je da sami dođu do velikog broja proizvođača i velikog broja proizvoda kako bi se stvorili uslovi za otvaranje 'Semberske kuće'", kazao je Ilić.

Dodaje da otvaranje bilo koje kuće proizvoda podrazumijeva ozbiljan posao i pripreme koje se moraju raditi nekoliko godina da bi se stekli uslovi za samo otvaranje.

"Pored većeg broja proizvođača i proizvoda, potrebno je i brendirati proizvode, ispitati njihovu zdravstvenu ispravnost, raditi deklarisanja, rijašiti ambalažu i još mnogo toga", istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, potrebno je mnogo rada i truda da bi se otvorila kuća domaćih proizvoda, a u ovom slučaju proizvoda koji bi pokazali poljoprivredni potencijal Semberije.

"Ja vjerujem da ljudi, možda, još rade i pripremaju, a onog trenutka kada se jave, svakako da ćemo ih podržati", rekao je on.

Ovog trenutka, kako on kaže, u fazi su podjele sredstava za podsticaj u ovoj kalendarskoj godini.

"Cilj je da poljoprivredni proizvođači ostvare svoje prava, to je ono što je trenutno aktuelno, a programa i projekata će biti do kraja godine", zaključio je Iić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije