Banja Luka

Banjaluka obilježava Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Banjaluka obilježava Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu
Foto: N.N. | Banjaluka obilježava Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Povodom 21. novembra, Dana oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu, položeni su vijenci na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija".

Vijence su položili Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, gradonačelnik Igor Radojičić, delegacija Vlade RS, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, i predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Veleizdajnički proces u Banjaluci austrougarske vlasti vodile su protiv 156 Srba koji su bili intelektualna elita tog vremena od novembra 1915. do aprila 1916. godine.

Radojičić je rekao da se izmjenom Statuta od ove godine prvi put 21. novembar obilježava kao dan prvog oslobođenja grada nakon vijekova strane okupacije.

"Srpska vojska je u pobjedonosnom pohodu ušla u Banjaluku, a ovaj datum građani dočekuju kao prvo oslobođenje. Ovaj datum je dugo bio potisnut i zahvaljujući Udruženju potomoka i poštovalaca ovog perioda izašao je na vidjelo", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, grad se polaganjem vijenaca i sjećanjem na ovaj važan datum odužuje učesnicima oslobođenja i svim žrtvama.

"Imamo namjeru da uradimo promjenu i dostojno obilježavanje, a ne da bude na ovako skučenom prostoru. Završen je posao na izboru idejnog rješenja centralnog područja grada i utvrđena je lokacija na kojoj bi trebalo da bude podignut spomenik ujedinjenju, prisajedinjenju i oslobođenju grada, a to bi trebalo da bude na prostoru stare autobuske stanice, koja mijenja svoju namjenu", istakao je Radojičić.

Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, rekao je da je izuzetno ponosan na slavne pretke, ali takođe i na mladu generaciju koja vodi grad.

"Nakon 101 godine slavimo naše slavne pretke na čelu s majorom Dragoljubom Bajalovićem, koji su 21. novembra 1918. godine oslobodili grad nakon 450 godina ropstva", pojasnio je Kuštrinović.

Dodao je da uskoro očekuje spomenik koji preci zaslužuju i podsjetio da se s ovih prostora u vojsku Srbije prijavilo preko 25.000 dobrovoljaca, među kojima je bilo i Krajišnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije