Banja Luka

Banjaluka obilježava Spasovdan

Banjaluka obilježava Spasovdan
Foto: N.N. | Banjaluka obilježava Spasovdan

BANJALUKA - Krsna slava grada Spasovdan obilježena je danas liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja i svečanom litijom oko hrama.

Spasovdan je ujedno i krsna slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja te ga zajedno obilježavaju grad i Srpska pravoslavna crkva - parohija banjalučka.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njihova preosveštenstva Jefrem, episkop banjalučki, i Siluan, episkop australijsko-novozelandski.

Nakon liturgije prelomljen je slavski kolač i osveštano žito te je uslijedila litija.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, gradonačelnik Draško Stanivuković i Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, odbornici u Skupštini grada te ostale zvanice, kao i brojni građani.

Stanivuković je čestitao Spasovdan svim građanima, ali i svim hrišćanima koji proslavljaju ovu slavu.

"Želja je da ovaj praznik proslavimo u miru, sabornosti i slozi. Mi šaljemo poruku mira, jer hrišćanski je praštati i voljeti bližnjeg svog i težiti suživotu gradeći uzajamno poštovanje. Pravoslavni narod treba da se okuplja i teži sabornosti, jer crkva je ta koja nas je vijekovima okupljala i održavala u slozi i jedinstvu", kazao je Stanivuković.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da grad nastavi putem razvoja.

"Godinama smo predano radili da od Banjaluke napravimo moderan evropski grad. Uspjeli smo na tom putu tako da bi bila šteta da se to zaustavi", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, za neke intervencije i projekte u Banjaluci potrebna je dobra saradnja gradskih i republičkih institucija.

"Najvažnije je da Banjaluka može da odgovori potrebama svojih građana, ali i da bude ogledalo Republike Srpske za sve one koji je posjete", kazala je Cvijanovićeva.

Povodom Spasovdana, Saborni hram je, već tradicionalno, raspisao literarni konkurs pod nazivom "Pravoslavna Banjaluka 2021". 

Prvu nagradu dobila je Sanja Dojčinović, studentkinja Učiteljskog studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, za esej pod nazivom "Tiša strana Banjaluke". Druga nagrada dodijeljena je Nevenu Miljatoviću, studentu ruskog i srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, za lirski nadahnut esej pod nazivom "Među brvnima vjeronosnim".

Dobitnik treće nagrade je Stefan Dendi, student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, za esej "Pravoslavna Banjaluka". 

Takođe, dan uoči krsne slave grada i Hrama Hrista Spasitelja održan je spasovdanski tropar "Voznesalsja jesi" u izvedbi hora "Jedinstvo", te je na platou ispred hrama priređen kulturno-umjetnički program.

Večeras će tim povodom biti otvorena izložba pod nazivom "Sakralna arhitektura Eparhije banjalučke".

Brojne čestitke

Čestitke povodom krsne slave grada uputio je, između ostalih, i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je rekao da mu je želja da grad nastavi da se razvija na dobrobit svih građana.

"Uvjeren sam da će gradska vlasti biti posvećena izgradnji i razvoju Banjaluke kao savremenog evropskog grada", naveo je Dodik.

Radovan Višković, premijer RS, čestitajući Spasovdan, poručio je da će Vlada RS kao i do sada ostati predana razvoju Banjaluke, sa željom da najveći grad bude ugodno, prosperitetno i poželjno mjesto za život.

Čestitke su uputili i Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije