Banja Luka

Banjaluka podržala borbu za srpske svetinje u Crnoj Gori

Banjaluka podržala borbu za srpske svetinje u Crnoj Gori
Foto: Grad Banjaluka | Banjaluka podržala borbu za srpske svetinje u Crnoj Gori

BANJALUKA - Jednom od najmasovnijih bogajvljenskih litija, Banjaluka je danas na dostojanstven način pružila podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Crne Gore, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Nakon litije i tradicionalnog plivanja za časni krst, Radojičić je kazao da je bogojavljenska litija tradicija u Banjaluci, te da smo ove godine svjedočili možda i najmasovnijoj litiji do sada.

"Litiju je organizovala Eparhija banjalučka uz podršku Grada Banjaluke. Drago mi je da je Banjaluka danas na dostojanstven način uputila podršku SPC i narodu Crne Gore. To je jasna i nedvosmislena poruka koju šaljemo iz našeg grada", rekao je Radojičić.

Veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, u Banjaluci je danas obilježen tradicionalnom litijom i plivanjem za časni krst na rijeci Vrbas. Bogojavljenske svečanosti započele su svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki gospodin Jefrem. Nakon toga, nekoliko hiljada Banjalučana u svečanoj litiji, od hrama do Gradskog mosta, iskazalo je podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Crne Gore.

Nakon litije uslijedilo je plivanje za časni krst na rijeci Vrbas, a prvi do krsta je stigao David Komljenović koji je nagrađen zlatnikom i novčanim iznosom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, iskazao je zadovoljstvo zbog činjenice da se veliki broj ljudi okupio kako bi pružio podršku SPC u Crnoj Gori.

"Pokazali smo naše jedinstvo i posvećenost srpskim svetinjama gdje god se one nalazile. Potrebno je jedinstveno stati iza zahtjeva da se taj zakon ukine kako bi SPC imala isti status kao i druge vjerske zajednice u Crnoj Gori", naglasio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kazao je da je danas, na Bogojavljenje, bila prilika da podržimo SPC i narod Crne Gore u njihovoj pravednoj borbi, a istovremeno da današnji praznik obilježimo dostajanstveno i u duhu tradicije.

Pobjednik plivanja za časni krst je dvadesetjednogodišnjni Banjalučanin David Komljenović, koji je rekao da je danas prvi put učestvovao u bogojavljenskim svečanostima i da za njega izizetnu čast predstavlja to što je prvi doplivao do časnog krsta. U današnjem plivanju za časni krst učestvovala su 33 mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije