Banja Luka

Banjaluka podržala projekat "Zaštitimo planetu"

Banjaluka podržala projekat "Zaštitimo planetu"
Foto: N.N. | Banjaluka podržala projekat "Zaštitimo planetu"

Manifestacija "Zaštitimo planetu", posvećena promociji važnosti zaštite životne sredine i "Ciljeva održivog razvoja", u organizaciji UNDP-a i Vlade Kraljevine Švedske, otvorena je u parku "Petar Kočić".

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, simbolično je ispisao poruku posvećenu boljoj budućnosti planete Zemlje koja glasi: "Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših potomaka. Zato je čuvajmo".

On je pojasnio da čovjek nema pravo da se ponaša kao da je ovdje 20, 50 ili 70 godina, ne razmišljajući istovremeno šta će poslije toga ostati potomcima i budućim generacijama.

"Dužni smo uvijek razmišljati kakvu životnu sredinu ostavljamo iza nas i moramo biti svjesni da su neke štete koje čovjek nanese prirodi nepopravljive", rekao je Stanivuković.

Zahvalio se UNDP-u i Vladi Kraljevine Švedske na ovom važnom projektu i na tome što je Banjaluka prvi grad u BiH, u kojem je izložen 3D model planete Zemlje visok 10 metara, a koji, kako je istakao, svojom ljepotom opominje da se mora dati kolektivni doprinos očuvanju planete.

"U tom pogledu grad Banjaluka ima ideju da kroz reformu javnog prevoza smanji emisiju štetnih gasova, a cilj nam je da što veći broj građana koristi javni prevoz, te težimo da sa trenutnih 10 ostvarimo evropski prosjek od 30 odsto građana koji se odlučuju za ovaj vid prevoza, a radimo i na promociji korištenja bicikala kao ekološkog prevoznog sredstva", kazao je Stanivuković.

U sklopu manifestacije "Zaštitimo planetu" priređen je bogat program, na kojem su održani muzički nastupi učenika Muzičke škole "Vlado Milošević", škola crtanja sa Oljom Pristaš, ali i interaktivne aktivnosti za sve posjetioce, koji su imali priliku da ispišu poruke planeti.

Takođe, u susret ovom događaju su na tvrđavi Kastel uručena priznanja privrednicima i kompanijama, koji su se zalagali za očuvanje životne sredine i promociju održivog razvoja, gdje je takođe prezentovan velelepni 3D model planete Zemlje "Terralone". Stanivuković je kazao je da je ponosan na sve banjalučke kompanije koje su dobile priznanje za doprinos očuvanju životne sredine, poručivši da cijela Banjaluka treba da teži tome i da svakodnevno podiže svijest o očuvanju planete Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije