Banja Luka

Banjaluka pokreće program preventivne zdravstvene zaštite od malignih bolesti

Banjaluka pokreće program preventivne zdravstvene zaštite od malignih bolesti
Foto: N.N. | Banjaluka pokrece program preventivne zdravstvene zaštite od malignih bolesti

BANJALUKA - Projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite za građane Banjaluke trebalo bi da zaživi na jesen, što bi bio i pilot-projekat za cijelu Republiku Srpsku.

Rekao je ovo juče Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nakon sastanka sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka i Dejanom Kusturićem, direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Prema tom projektu, građani Banjaluke imaće besplatne preglede na tipična maligna oboljenja, a Banjaluka će biti lider u ovom novom projektu.

"Odlučili smo da pokrenemo ovaj projekat zbog evidentnog porasta broja oboljelih od malignih bolesti ne samo u Banjaluci, nego i u cijeloj RS i regionu", pojasnio je Radojičić.

Stoga je, smatra Radojičić, potrebno veće preventivno djelovanje da bi se izbjegle posljedice prvo po pacijente, a onda i po cijeli zdravstveni sistem i finansiranje.

"Neophodno je da preventivno djelujemo pravovremenim zdravstvenim pregledima i to nas je nagnalo da pokrenemo ovaj projekat", naglasio je Radojičić.

U toku je priprema projekta, koju obavlja banjalučki Dom zdravlja, a koji će najvećim dijelom finansirati grad Banjaluka.

"Projektom će biti definisano koje kategorije građana se pozivaju, koliki je troškovnik i vrsta pregleda, pošto su identifikovana tipična maligna oboljenja za koja treba izvršiti preglede", objasnio je Radojičić.

Ovaj projekt se priprema unazad dva mjeseca, a Dom zdravlja će odrediti starosne i polne kategorije građana koji će biti pozivani na preglede, uključujući i određivanje vrste pregleda i tipa oboljenja na koje će biti testirano stanovništvo.

Nevena Todorović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da su razgovarali o novom programu prevencije malignih bolesti na teritoriji grada, o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te planu mreže ambulanti porodične medicine.

"Inicijativu da se na teritoriji grada uradi masovniji projekat prevencije, odnosno ranog otkrivanja malignih bolesti, pokrenuo je gradonačelnik Banjaluke, a nosilac ovih poslova biće Dom zdravlja Banjaluka", rekla je Todorovićeva, te je dodala da je u toku faza izrade projekta.

Na sastanku je bilo govora i o poboljšanju uslova u ukupnom stanju mreže ambulanti porodične medicine.

"Grad Banjaluka će nastaviti sa poboljšanjem uslova u zdravstvu. Potrebna je rekonstrukcija, ali i izgradnja nekih objekata. Trenutno je u toku gradnja ambulante u naselju Petrićevac, a u planu je i izgradnja u naselju Dragočaj", kazao je Radojičić.

Dodao je da su razgovarali i o rekonstrukciji prostora Hitne pomoći u Banjaluci i ambulante u naselju Nova varoš.

Prema njegovim riječima, pored ovih projekata, grad će ove godine sufinansirati sa Vladom Japana donaciju za još dva vozila za transport pacijenata u institucije izvan RS.

"Prošle godine grad je finansirao nabavku jednog novog vozila, a ove je u planu nabavka još dva vozila", istakao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije