Banja Luka

Banjaluka prvi grad u BiH sa "ChatBot" uslugom: Klikom do svih informacija

Banjaluka prvi grad u BiH sa "ChatBot" uslugom: Klikom do svih informacija
Foto: N.N. | Banjaluka prvi grad u BiH sa "ChatBot" uslugom: Klikom do svih informacija

BANJALUKA - Banjaluka, kao prvi grad u BiH i među prvima u regionu, uvela je novi servis namijenjen građanima putem primjene "ChatBota" na Viberu.

Korisnici Vibera će uz pomoć ove aplikacije moći na jednostavan i efikasan način doći do potrebnih informacija o svim servisima i uslugama Gradske uprave.

"Građanima je pružen veliki set usluga i informacija. Ovo je već treća inovacija koju radimo s Viberom", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na predstavljanju ovog digitalnog servisa Gradske uprave.

Grad je prošle godine otvorio nalog na Viberu - zajednicu grada, koja broji preko 28.000 registrovanih korisnika.

"Na aplikaciju smo polovinom godine nadogradili stikere i ovo predstavlja treću nadogradnju. Putem Viber zajednice i ikonice smještene u gornjem desnom uglu možete pristupiti 'ChatBotu', koji čini čitav set informacija i servisa Gradske uprave", kazao je Radojičić.

U desetogodišnjoj Strategiji razvoja grada jedna od četiri fokusne oblasti je oblast pametnih gradova, savremenih trendova u lokalnoj samoupravi i razvoj modernih tehnologija i digitalizacija.

"Ove sedmice biće predstavljena neka nova rješenja poput uvođenja elektronske građevinske dozvole, za šta je Banjaluka izabrana kao jedan od gradova u ovom pilot projektu", istakao je Radojičić.

Unapređenje postojeće Viber zajednice grada finansijski je podržala kompanija "Prointer ITSS".

Bojan Vujić, direktor ove kompanije, rekao je da ovaj servis omogućava jednostavniju i bržu komunikaciju Gradske uprave sa građanima i da su ga razvili stručnjaci "Prointera ITSS" sa globalnim IT partnerima.

"ChatBot" se nalazi unutar Viber zajednice grada i pruža mogućnost postojećim i novim korisnicima da na jednostavan i brz način dobiju sve potrebne informacije o uslugama koje pruža administracija.

Primjenom "ChatBota" omogućena je direktna komunikacija između korisnika i pružaoca usluge, bez posredovanja. "Razgovor" se odvija jedan na jedan, zaštićen je i bezbjedan i poštuje privatnost podataka. Drugi članovi koji koriste uslugu nemaju uvid u komunikaciju.

"Zadovoljstvo nam je što je Banjaluka, kao prvi grad u BiH, uveo servis namijenjen građanima putem 'ChatBot' aplikacije na Viberu. Ona predstavlja napredni digitalni instrument koji će ubrzati i obogatiti komunikaciju među građanima i posjetiocima. Pozitivna iskustva 'ChatBota' postaviće nove standarde i doprinijeće razvoju komunikacije među gradovima, razvoju administrativnih usluga i kvaliteta komunikacije svih građana", rekla je Zarena Kančeva, direktorica Sektora za marketing i odnose s javnošću u kompaniji "Viber Rakuten".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije