Banja Luka

Banjaluka se sprema za praznike, očekuje turiste iz svih krajeva

Banjaluka se sprema za praznike, očekuje turiste iz svih krajeva
Foto: Anja Vidić | Banjaluka se sprema za praznike, očekuje turiste iz svih krajeva

BANJALUKA - Počele su novogodišnje pripreme u Banjaluci, a nadležni očekuju i posjetu velikog broja turista.

Svi posjetioci moći će uživani u bajkovitom izgledu Banjaluke na dvije lokacije, odnosno u parkovima Mladen Stojanović i Petar Kočić, a i ostali dijelovi Banjaluke sijaće zahvaljujući raskošnom nakitu.

Neven Stanić, direktor Gradske razvojne agencije, potvrdio je da je sama organizacija prošla u najboljem redu.

“Zvanično otvaranje Zimzobala je 3. decembra, a biće raznovrsnog sadržaja. Svake godine je sadržaj sve bolji. Mi smo ove godine dodali veći broj kućica, rasvjete i aktivnosti, te će čitav park Petar Kočić biti ukrašen. Muzički paviljon u parku Petar Kočić će imati preko 300 sati aktivnosti”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, za ovu manifestaciju bila je potrebna velika želja i volja.

"Građani Banjaluke, ali i sami turisti navikli su da naš grad punim sjajem zablista baš u ovom pretprazničnom periodu, pa smo se, zajedno sa Gradom i Turističkom organizacijom Banjaluka, potrudili da  ih ne iznevjerimo", naveo je Stanić, te dodao da će Banjaluka 45 dana, koliko će trajati sve, biti grad raznovrsnog sadržaja i programa.

Banjaluka svake godine, a posebno kada su novogodišnji praznici pred nama, bilježi veliki broj turista, kazala je Dragana Vukliš, direktorica Turističke organizacija Banjaluka.

"Naš grad je prošle godine oborio rekorde po broju dolazaka i noćenja", istakla je ona i dodala da je brojka ove godine još veća, te da će turista biti iz svih krajeva.

"Prema zvaničnim podacima, za prvih 10 mjeseci ove godine Banjaluka je oborila rekord za čitavu prošlu godinu. Ovo znači da je pred nama još jedna rekordna godina", rekla je Vukliševa.

Kako kaže, ovo je za njih satisfakcija i vjetar u leđa da nastave još jače i bolje da razvijaju Banjaluku.

“Od decembra očekujemo najviše. Kada je riječ o rezervacijama smještaja, skoro svi kapaciteti su popunjeni, a turista će biti iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Austrije, Danske i Njemačke”, pojasnila je ona, te dodala da je ovo znak da je Banjaluka postala prepoznatljiva na turističkoj mapi.

Kako dodaje za ovih deset mjeseci bilo je više od 96.000 dolazaka i 147.000 noćenja.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, istakao je da Banjaluka ima veliki uspjeh na turističkom polju, te da je u kontinuiranom rastu.

“Zadajemo novi ritam, nove zadatke i obaramo sve rekorde. Za nakit smo izdvojili najviše, Banjaluka će da sija ljepše nego ikada. Sijaće i one banjalučke lokacije koje nikada nisu”, rekao je on.

Pored Zimzobala, kako kaže, imaćemo i Zimzopark.

“U petak 1. decembra krećemo, ali zvanična ceremonija otvaranja Zimzobala biće 3. decembra, odosno u nedjelju, dok će Zimzopark biti otvoren 28. decembra”, najavio je on. 

“Park Mladen Stojanović nije nikada imao neku posebnu ponudu, a sada će biti pun sadržaja, a imaće i dva velika koncerta, odnosno koncert Lepe Brene i Željka Samardžića”, naveo je Stanivuković.

Kako dodaje uvode i dnevne žurke na otvorenom, dječiju novu godinu i obilježavanje 9. januara.

“Biće dva velika koncerta u Zimzoparku. Dodatni akcenat stavljamo na Srpsku novu godinu, i Svetog Nikolu. Prošle godine je akcenat bio na Deda Mrazu, a sada na Svetom Nikoli, koji će dijeliti bojanke ispisane na ćirilici. Dodali smo najveći gas, ne može više. Pozivam sve Banjalučane da već od prvog decembra posjete ovu manifestaciju", rekao je on, te dodao da će nakit biti postavljen do 20. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije