Banja Luka

Banjaluka sutra obilježava Dan bez automobila

Banjaluka sutra obilježava Dan bez automobila
Foto: N.N. | Banjaluka sutra obilježava Dan bez automobila

​BANJALUKA – Evropska sedmica mobilnosti završava se sutra, kada će u Banjaluci biti obilježen Dan bez automobila.

Zbog toga će u centralnoj gradskoj ulici biti obustavljen saobraćaj za sva vozila, osim za autobuse u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta Republike Srpske do parka "Petar Kočić".

"Za vrijeme trajanja obustave biće izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku 'Petar Kočić', kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija", navode iz Gradske uprave.

U Danu bez automobila u Banjaluci će biće održana i biciklijada pod nazivom "Dva su točka dovoljna", koju organizuje Banjalučka kritična masa i Centar za životnu sredinu, a uz podršku grada.

Okupljanje učesnika najavljeno je za 17 časova na tzv. Kraševom parkingu.

Time će Banjaluka zajedno sa 3.000 gradova iz cijelog svijeta ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma te na neophodnost manjeg korištenja automobila, a većeg korištenja javnog prevoza.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Slogan ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra je "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije