Banja Luka

Banjaluka treba više hraniteljskih porodica

Banjaluka treba više hraniteljskih porodica
Banjaluka treba više hraniteljskih porodica
R. Kasagić

BANJALUKA - Otvorite svoja vrata i srce, postanite hranitelj, poručila jedanas Vera Sladojević, direktorka Centra za socijalni rad Banjaluka, na sastanku regionalne grupe centara za socijalni rad.

"Ne možemo biti roditelj, ali možemo biti porodica, i djecu je neophodno smještati u porodice, a ne u institucije. Neophodan je veći broj hraniteljskih porodica i naš cilj je da razvijemo hraniteljstvo na području lokalne zajednice, kao najbolji vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja", ističe Sladojevićeva. Dodaje da u Banjaluci ima 50 hraniteljskih porodica, a neophodno je bar 150.

Slobodanka Kljajić, direktorka Centra za socijalni rad Mrkonjić Grad, i Maja Špica, direktorka Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici, kažu da u njihovim opštinama nije razvijena svijest o hraniteljstvu, iako postoje realne potrebe.

"Hraniteljstvo je alternativni oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, a porodično okruženje je zdravije i prirodnije nego institucija. Vjerujem da ćemo animirati porodice da se aktiviraju", ističe Špica, dodajući da imaju dvoje djece koja su smještena u domu, tako da postoji potreba za hraniteljima.

Na sastanku, kojem su prisustvovale regionalne grupe centara za socijalni rad iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, Laktaša, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Gradiške i Srpca, kao i predstavnici grada Banjaluka i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, razmatran je plan promocije hraniteljstva sa konkretnim koracima, kao i metodologija distribucije promotivnih materijala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije