Banja Luka

Banjaluka uskoro dobija registar investitora?

Banjaluka uskoro dobija registar investitora?
Foto: N.N. | Banjaluka uskoro dobija registar investitora?

Banjalučani bi uskoro mogli dobiti registar investitora koji bi sadržavao osnovne informacije i istorijat investitora od kojeg građani mogu kupiti stan.

Ova mogućnost postoji jer je Odjeljenje za prostorno uređenje uputilo inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za izmjenu dijela zakona kako bi se upostavio taj registar.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je kako je zakon trenutno u izmjeni pa bi njegova uspostava mogla uslijediti ubrzo.

"Na ovaj korak smo se odlučili jer u posljednje vrijeme imamo povećan broj građana koji su oštećeni prilikom kupovine stana. Došli smo na ideju, koja već dobro funkcioniše u zemljama okruženja, da uspostavimo registar investitora koji bi bio istorijat svakog investitora o njegovim investicijama", kazao je Stanarević.

Stanarević je dodao da bi u tom registru bio sadržan broj objekata koje je investitor izgradio, broj objekata koji je dobio upotrebnu dozvolu, da li je imao problema sa kašnjenjem i poštovanjem rokova ili sa kvalitetom.

"Građanin koji kupuje stan, a želi informacije o tom stanu, moći će da podnese zahtjev za dobijanje informacije o lokaciji na kojoj želi kupiti stan", objasnio je Stanarević.

Prema njegovim riječima, najčešće investitori izvrše izmjene u vezi sa stanovima u toku gradnje.

"Zbog te izmjene nekada nemaju dovoljan broj parking mjesta i zato ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu. Često se dešava i da dio parcele ne bude onakav kakav je na građevinskoj dozvoli, jer investitor izmijeni parcele u toku gradnje", istakao je Stanarević.

Kako kaže, dešava se da investitori ne zadovolje protivpožarne uslove u izgradnji zgrade i zbog toga ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu.

"Kako građani ne bi preuzimali taj rizik, mi predlažemo da se u zakon uvrsti taj registar kako bi imali potpunu informaciju o onome od koga kupuju stan. Nadam se da će resorno ministarstvo, ali i javnost u gradu podržati uspostavljanje ovakvog registra", zaključio je Stanarević i naglasio da bi taj registar služio isključivo građanima.

Branka V., mještanka Borika, kazala je kako bi ovakav registar mnogo značio građanima koji razmišljaju o kupovini stana.

"Mnogo puta su se dešavale malverzacije prilikom kupovine stana. Imam više poznanika koji godinama pokušavaju riješiti problem, koji je nastao nakon kupovine stana. Na ovaj način bi se izbjegao takav rizik", objasnila je ova mještanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije