Banja Luka

Banjaluka uvodi olakšice za proizvodne objekte

Banjaluka uvodi olakšice za proizvodne objekte
Foto: Grad Banjaluka | Banjaluka uvodi olakšice za proizvodne objekte

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da će grad u novoj godini, radi podrške privredi, ukinuti plaćanje naknade uređenja građevinskog zemljišta za proizvodne objekte.

Radojičić je poslije sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao novinarima da su poslodavci partneri gradu Banjaluka i da je primarni cilj razvoj i rast grada na realnim osnovama.

On je naglasio da odluka o nultoj stopi naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodna ulaganja jedan od koraka koji bi trebalo da podstakne ulaganja u proizvodnju.

Radojičić je rekao da će u narednoj godini na više lokacija biti ponuđeno 100.000 metara kvadratnih za investitore, jer Gradska uprava upravo tom mjerom želi da dobije više zainteresovanih za proizvodna ulaganja.

On je prenio da su se sa poslodavcima saglasili i o neophodnosti promjena u sistemu obrazovanja, pogotovo kada je riječ o srednjim stručnim školama i upisnim kvotama.

Prema njegovim riječima, problem prakse je najvidljiviji, jer je sedam dana praktične nastave u jednoj školskoj godini - nedovoljno.

"Mora se izvršiti promjena nastavnih planova i programa i za stručna zanimanja koja imaju perspektivu. Moramo imati više prakse i povezanosti sa privredom", istakao je Radojičić.

On je najavio da će naredne godine grad i Unija udruženja poslodavaca Srpske zajednički raditi na organizovanju jedne poslovne konferencije.

Radojičić je naveo da su i poslodavci i administracija sličnog mišljenja o tome kako treba strateški razmišljati o sektorima koji su za budući period izuzetno važni u Banjaluci.

"Ono o čemu razmišljamo jesu nove tehnologije. Grad već radi na pripremi o koncipiranju tehnološkog parka - prostora na kojem bi bile forsirane moderne informacione tehnologije", rekao je Radojičić i naglasio da su u tim djelatnostima plate mnogo veće, pa je veća i motivacija za ostanak ljudi.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izrazio je nadu da će mjere, koje će grad Banjaluka primjenjivati od Nove godine, dati dobre rezultate i da će biti stvoreni bolji uslovi za poslovanje.

"Od Nove godine nema naknada za uređenje građevinskog zemljišta za izgradnju poslovnih objekata za proizvodnju, što predstavlja početak rezanja parafiskalnih nameta u Republici Srpskoj. Vjerujemo da će kroz mjere koje su nam danas ponuđene biti stvoreni bolji uslovi za poslovanje i razvoj privrede", rekao je Trivić.

Trivić je istakao da je na nivou Vlade Republike Srpske formirana radna grupa koja će sve parafiskalne namete, a ima ih oko 360, analizirati i tako će u narednoj godini biti rađeno i na pojednostavljenju procedura i na smanjenju troškova, u zavisnosti od opravdanosti.

"Na nivou Republike Srpske ozbiljno se radi na tome, tako da će vjerovatno i grad Banjaluka biti uključen kroz različite analize", rekao je Trivić.

On smatra da su rješenja za sprečavanje odlaska radne snage iz Republike Srpske izgradnja vrtića, škola i stanova, te povećanja plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije