Banja Luka

Banjaluku i večeras krasila mladost i ljepota maturanata (FOTO, VIDEO)

Banjaluku i večeras krasila mladost i ljepota maturanata (FOTO, VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Banjaluku i večeras krasila mladost i ljepota maturanata (FOTO, VIDEO)

BANJALUKA – Centar Banjaluke i večeras je bio okićen ljepotom i mladošću, jer su upravo njenim ulicama prošetali maturanti Elektrotehničke škole i Katoličkog školskog centra.

Ponos i sreću što su završili školovanje, ali istovremeno i tugu jer se rastaju sa prijateljima, nije krio niko od njih, a za matursko veče koje je za mnoge jedno od najvažnijih datuma u mladosti, pažljivo su se birala odijela i haljine. Ni večerašnja matura nije prošla bez trubača.

Jedan od onih koji se večeras oprašta od srednje škole jeste i učenik Elektrotehničke škole David Cigan koji za "Nezavisne novine" ističe da je biti maturant ove škole jedno posebno iskustvo koje će mu ostati u sjećanju još dugo vremena.

"Svaki dan je bio izazov, ali i prilika za učenje i napredak. Zadovoljan sam što sam bio dio ove škole i što sam imao priliku da upoznam sve te divne ljude sa kojim me ta škola povezala", rekao je Cigan.

Iako su pripreme za maturu mnogim učenicima stresne, kod njega to nije bio slučaj.

"Pripreme za maturu su bile opuštene, iako je vrijeme bilo prilično kratko. Uspio sam da postignem sve što sam zamislio i zadovoljan sam rezultatom", navodi on.

Nakon završene Elektrotehničke škole, znanje će nastaviti sticati upravo u oblasti elektrotehnike, a plan mu je da upiše Elektrotehnički fakultet u Banjaluci.

Lijepe uspomene na prijatelje iz škole i profesore koji su se maksimalno trudili da prenesu svoje znanje nosiće i Nina Radić, maturantkinja Elektrotehničke škole.

"Danas sam jako srećna, kao i svi željno sam iščekivala maturu, ali u toj sreći ima i tuge jer se rastajem sa svojim razredom. Nakon škole planiram nastaviti daljnje školovanje u svojoj struci i, naravno, ostati u Banjaluci", kaže Radićeva dodajući da se za maturu spremala nekoliko dana.

I David Ševa večeras ostavlja iza sebe četiri godine srednjoškolskog obrazovanja u ovoj školi, a barem za sada, to će biti i posljednja stanica kada je u pitanju njegovo formalno obrazovanje.

"Na iznenađenje mnogih u mojoj okolini, ne planiram nastaviti dalje školovanje jer želim da se posvetim svojoj marketinškoj firmi koju vodim i drugim projektima koje sam započeo", ističe on, a svima koji nastavljaju svoje školovanje zaželio je mnogo sreće i uspjeha. 

Današnji dan poseban je i za Tanju Marković, maturantkinju elektrotehničke škole, a kako ističe za "Nezavisne novine" zadnjih mjesec dana željno je iščekivala maturu.

"Planiram ostati u svojoj struci i upisati Elektrotehnički fakultet u Banjaluci. Mi maturanti zatvaramo jedno poglavlje života i pred nas tek dolaze ozbiljnije prepreke i životni izazovi. Svim maturantima želim mnogo sreće u budućem životu i da se svi zajedno večeras provedemo što ljepše", rekla je ona.

Sreću što završava svoje školovanje ne krije ni učenik ove škole Mihailo Miletić, ali isto tako pomalo je i tužan jer se, kako navodi, završava jedno bitno poglavlje njegovog života.

"Moji drugovi i ja ulazimo u svijet odraslih sa nekim novim obavezama. Za sada ne namjeravam nastaviti svoje školovanje i nadam se da ću sebi naći posao", kaže on.

Kako ističe, poprilično je odlučan oko biranja garderobe, pa je i svoje odijelo odabrao brzo.

Andreas Ćurić, večeras je maturant Katoličkog školskog centra, dok će u subotu biti maturant muzičke škole, jer je paralelno pohađao dvije srednje škole. 

"Školske dane ću definitivno pamtiti po dobrom druženju i po tome što sam sve, ali apsolutno sve uradio na neki svoj način i mislim da je to nešto što bi svaki maturant poželio da negdje iza sebe ima odluke na koje je ponosan što ih je donio", kaže on za "Nezavisne novine".

Pohađanje dvije srednje škole istovremeno nije bilo lako, ali kako kaže, sve bi ponovio.

"Bilo je dosta zahtjevno, bilo je dosta odricanja i žrtvovanja, dana kada sam bio na ivi da odustanem, ali sada kada pogledam iza sebe, ne bih ništa mijenjao", ističe Ćurić.

Plan mu je upisati muzičku akademiju, smjer violina.

Katolički školski centar i dane provedene u njemu pamtiće i Ivana Dugonjić.

"Ja sam i počela i završila školu sa pjesmom. Imala sam baš lijepih trenutaka, upoznala predivne ljude, proputovala skoro pola Evrope i zaista ću pamtiti samo po dobrom", kaže ona za "Nezavisne novine", a na pitanje kakvi su njeni planovi, odgovor je jasan - matematika.

Matursko veče posebno je i za Emu Genjo koja ističe da se, kako kaže, za divno čudo nije spremala mnogo, a školske dane će pamtiti po najljepšem.

"Pamtim po lijepim i po smiješnim momentima. To su zaista najljepše godine života i poslije planiram upisati jezike", ističe ona.

Sutra će kraj svog školovanja proslaviti i maturanti Ekonomske i Poljoprivredne škole. Okupljanje je zakazano u 19 časova, a proslava će se nastaviti u hotelu "Bosna".

Kako je izgledala večerašnja matura pogledajte u galeriji fotografija našeg fotografa Velibora Tripića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije