Banja Luka

Banjaluku poharalo nevrijeme: Vjetar rušio stabla, padali krovovi, troje povrijeđeno

Banjaluku poharalo nevrijeme: Vjetar rušio stabla, padali krovovi, troje povrijeđeno
Foto: N.N. | Banjaluku poharalo nevrijeme: Vjetar rušio stabla po gradu

BANJALUKA – Na području grada Banjaluke već drugi dan duva jak vjetar koji je prouzrokovao brojne nezgode širom grada. Najmanje troje ljudi je povrijeđeno, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na više lokacija u gradu vjetar je tokom noći oborio stabla, a sa nekih objekata vjetar je nosio i krov.

Stabla su porušena u dvorištu osnovne škole "Branko Ćopić" u Boriku, a nekoliko stabala iz banjalučkog kampusa takođe je srušeno zbog jakog vjetra. Osim toga, vjetar je tokom noći srušio krov sa Studentskog doma u ovom kampusu.

U naselju Obilićevo, u Ulici Cara Lazara, vjetar je srušio krov sa jedne zgrade, pri čemu su povrijeđene dvije žene, dok je u naselju Karanovac, uslijed urušavanja plafona u kući, povrijeđeno jedno lice, saošteno je iz Gradske uprave.

U službi Hitne pomoći "Nezavisnim" je rečeno da je u toku hitan sastanak, a informacije o povrijeđenima će biti poznate nešto kasnije.

Haos je nastao i u parku "Petar Kočić" u centru grada gdje je takođe oboreno više stabala. Vjetar je iščupao drveće i u drugom banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

I građane naselja Nova Varoš jutros je dočekalo oboreno drveće na ulici.

Nadležne službe su na terenu.

Prema podacima Civilne zaštite RS, 318 objekata je pretrpjelo materijalnu štetu usljed olujnog vjetra. Prema jutrošnjem izvještaju Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, tokom noći vatrogasci su intervenisali 26 puta, uglavnom na uklanjanju stabala sa saobraćajnica.

Oštećeno je šest motornih vozila.

Vatrogasci su intervenisali i na gašenju požara u Ulici Nikole Pašića u stubištu i zapaljenog kontejnera u Ulici Dragiše Vasića.

Građani se upozoravaju da preduzmu sve potrebne mjere na zaštiti lične sigurnosti i materijalnih dobara.

Olujno nevrijeme će, prema prognozi meteorologa, trajati do kraja dana

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, najavio je vanrednu konferenciju za novinare u 13 časova.

Iz Auto-moto saveza RS vozačima ne preporučuju korištenje regionalnog puta Banjaluka-Kneževo jer je, zbog jakih udara vjetra, na ovom području proglašena vanredna situacija.

Meteorolozi su za danas najavili jak, često olujni vjetar, brzine od 80 do 100 kilometara na čas.

Podsjetimo, i tokom jučerašnjeg dana nekoliko stabala oboreno na širem području grada. Na Banj brdu srušilo se stablo na šetalištu, dok je u Parku Mladen Stojanović vjetar oborio stablo brekinje koje se nalazi pod zaštitom.

Inače, za ponedjeljak i utorak na snazi je narandžasti meteoalarm za banjalučko područje zbog olujnog vjetra, a sve nadležne gradske službe su u pripravnosti i spremne su da intervenišu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Varničenje isključilo struju

Dio kuća u Ulici Milorada Umjenovića, u banjalučkom naselju Lauš, nema struju, nakon što je sinoć došlo do varničenja na žicama na jednoj od kuća.

"Tokom jednog od jakih naleta vjetra izašao sam iz kuće da vidim da li će mi odnijeti krov. Primijetio sam kod komšije jako varničenje na krovu, koje je trajalo sigurno desetak sekundi, ako ne i više. Zatim je u nekoliko kuća nestalo struje", priča za "Nezavisne" mještanin ove ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije