Banja Luka

Besplatan vrtić za djecu sa slušnim i govornim smetnjama

Besplatan vrtić za djecu sa slušnim i govornim smetnjama
Foto: Ilustracija | Besplatan vrtić za djecu sa slušnim i govornim smetnjama

BANJALUKA - Mališani sa slušnim oštećenjima i sa smetnjama u govoru prvi put u RS imaju priliku da zajedno idu u specijalizovanu predškolsku ustanovu u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, rekao je Saša Tatić, direktor tog centra.

Istakao je da za boravak ovih mališana roditelji ne moraju da izdvoje nijednu marku, jer je usluga besplatna.

"Prije svega, ovdje su djeca kod kojih postoje naznake za dijagnozu, disharmoničan razvoj, usporen razvoj psihmotorike, mališani s pervazivnim poremećajima. Nastojimo da u najranijem uzrastu što više djece obuhvatimo", rekao je Tatić i dodao da je ova ustanova počela s radom 1. septembra.

Istakao je da veliku pažnju posvećuju individualnom radu i stručnim tretmanima kako bi rezultati bili vidjljivi u što kraćem roku.

"Uspjeli smo da napravimo nešto novo, nešto što ne postoji na ovom području", kazao je Tatić.

Dodao je da dan u ovoj predškolskoj ustanovi izgleda kao i u redovnom vrtiću.

"Prati se bioritam djece, kada je vrijeme za igru, užinu, ručak i spavanje. Odvijaju se defektološki i logopedski tretmani, reedukacija psihomotorike, djeca su stalno zaokupljena nekim oblikom rada", pojašnjava Tatić.

Istakao je da su vrata ove predškolske ustanove otvorena za djecu do šest godina starosti iz cijele BiH.

"Djeca mogu ići, recimo, tri dana u redovan vrtić, dva dana kod nas. Samo insistiramo da barem jedan dan sedmično budu kod nas. Idealno bi bilo kada bi pet dana bili kod nas, najmanje šest sati dnevno", smatra Tatić.

Prema njegovim riječima, trenutno u ovoj predškolskoj ustanovi boravi od 17 do 25 mališana iz cijele RS i dodaje da roditelji čija djeca borave imaju samo riječi hvale.

"Boravkom u ovoj predškolskoj ustanovi mališanima se otvara mogućnost da se samostalno suočavaju s raznim izazovima i problemima, te da samostalno steknu prijatelje", istakao je Tatić.

Majka trogodišnjeg dječaka koji ima slušno oštećenje istakla je da je ovakva ustanova bila neophodna i ranije.

"Moj sin će sada imati mogućnost da komunicira sa svojim vršnjacima i da se ne razlikuje od druge djece", kazala je ova majka.

Ovaj predškolski program odvija se pod pokroviteljstvom UNICEF-a. U okviru ove ustanove postoje još i osnovna i srednja škola, kao i ambulanta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije