Banja Luka

Besplatno razgledanje riba, zmija, guštera na Banjalučkom PMF-u (FOTO)

Besplatno razgledanje riba, zmija, guštera na Banjalučkom PMF-u (FOTO)
Besplatno razgledanje riba, zmija, guštera na Banjalučkom PMF-u (FOTO)

BANJALUKA - Mnogi Banjalučani i oni iz okolnih gradova su možda imali priliku da posjete veće akvarijume u mnogim evropskim gradovima, a još nisu javni akvarijum koji se nalazi na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci.

Ipak, svakako bi trebali jer u njemu ima 60 vrsta riba, četiri vrste zmija, jedan gušter i tri vrste kornjača. Ulaz je besplatan, a najviše posjeta imaju od strane đaka.

Kako kažu iz PMF-a, u ovoj godini do sada ga je posjetilo oko 3.500 učenika, a do kraja godine očekuju posjetu još nekih škola.

Pored banjalučkih škola, u posjetu akvarijumu najčešće dolaze škole iz Dervente, ali i drugih gradova.

Opstanak i održavanje akvarijuma zavise od fakulteta, a u posljednje vrijeme ne mogu da izdvoje sredstva za nabavku još nekih vrsta.

"Imamo ograničena sredstva koja nam obezbjeđuje fakultet, tako da samo održavamo trenutne vrste do nekih boljih vremena", rekao je Igor Trbojević, rukovodilac u ovom akvarijumu.

Prethodnih godina njihov rad je podržavala i Gradska uprava Banjaluka, dok ove godine nije.

"U ovoj godini od Gradske uprave nismo dobili finansijsku podršku, ali sada očekujemo razgovor sa predstavnicima grada u vezi sa finansiranjem", rekao je Goran Trbić, dekan PMF-a.

Pojedine životinje su donijeli građani, ali prije nego što budu smještene moraju proći zdravstvenu i karantinsku kontrolu pa ih onda puštaju u akvarijum.

Takav je slučaj sa kornjačama, kojih se vlasnici odriču kad im postanu zahtjevne za održavanje, te ribice za koje najčešće dobijaju ponude za zamjenu.

Osim finansija, prepreka obogaćivanja akvarijuma su i pet šopovi koji teško mogu da nabave neke atraktivnije vrste zbog posebnih dozvola za uvoz životinja.

Posjetioci akvarijuma mogu vidjeti 60 vrsta riba, među kojima ih je dosta iz tropskih krajeva. Razgledanja akvarijuma je zanimljivo, a i pravi odmor za oči.

Najbliži akvarijum nama je u Kragujevcu, a on je, prema riječima Trbojevića, samoodrživ, ali i podržan od Vlade Srbije.

Sve životinje traže istu pažnju i o svima se brinu podjednako, a većina ih je navikla da jedu iz ruke.

"Gušteri, zmije, pa čak i ribe grgeč i kostreš navikli su da jedu iz ruke", priča Nebojša Mitrović, laborant, dodajući da akvarijum obilazi svaki drugi dan, čak i na godišnjem odmoru, jer se vezao za životinje.

Mitrović priča da se njime najviše oduševljavaju djeca, a nekad bude i smiješnih situacija poput one nedavno kada je riba, štuka podigla staklo i ispala, što je izazvalo smijeh mališana jer je uslijedilo brzo spasavanje.

Javni akvarijum na PMF-u otvoren je radnim danima od osam do 16 časova, dok vikendom nije otvoren za posjetioce zato što fakultet ne radi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije