Banja Luka

Biće obnovljene dvije kule na najvećem simbolu Banjaluke

Biće obnovljene dvije kule na najvećem simbolu Banjaluke
Foto: Ustupljena fotografija | Biće obnovljene dvije kule na najvećem simbolu Banjaluke

BANJALUKA - U potpunosti će biti rekonstruisane kule jedan i dva na tvrđavi Kastel, najavila je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

"Uz osvjetljenje Kastela, nastavljamo ulaganja kako bi ovaj simbol našeg grada zasjao u punom sjaju, te uskoro počinjemo sa obnovom dviju kula na tvrđavi Kastel, što je rezultat projekta za koji je Gradska uprava aplicirala zajedno sa partnerskim institucijama iz regiona", najavila je Šukalo.

Kako je istakla, kroz ovaj projekat u potpunosti će biti rekonstruisane kule jedan i dva, kako bi se maksimalno iskoristili potencijali ovog značajnog kulturno-istorijskog zdanja.

"Time će obje kule biti pripremljene za svoju namjenu u okviru sveobuhvatnog projekta izrade elaborata za tvrđavu, koji će omogućiti da se Kastel odvoji kao nezavisna institucija koja će tek u takvoj formi moći da zadovolji ekonomske, turističke i kulturne potrebe", kazala je ona.

Napomenula je da će obnova kula doprinijeti i boljem funkcionisanju cijele tvrđave, koja se u ovom trenutku ne koristi u svom punom potencijalu.

"Kada se uzme u obzir da nas u vrlo skorom periodu očekuje osvjetljenje Kastela, možemo reći da ćemo simbolu našeg grada dati mjesto koje zaslužuje", zaključila je Šukalo, koja je na čelu Projektantskog tima Gradske uprave koji bilježi rekordan broj projekata za koje je aplicirao na različitim pozivima, višemilionske vrijednosti.

Ukupna vrijednost obnove dviju kula na Kastelu, za šta su sredstva obezbijeđena u okviru programa Interreg VI-A IPA program Hrvatska i Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021-2027, iznosi 300.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije