Banja Luka

Bicikl koristi 53 odsto Banjalučana, ali samo za rekreaciju

Bicikl koristi 53 odsto Banjalučana, ali samo za rekreaciju
Foto: Ilustracija | Bicikl koristi 53 odsto Banjalučana, ali samo za rekreaciju

BANJALUKA - Biciklistički saobraćaj postaje sve popularniji među Banjalučanima, a, prema poslednjoj anketi gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve sprovedenoj u okviru Evropske sedmice mobilnosti, bicikle koristi 53 odsto građana, ali uglavnom za rekreaciju.

Prema rezultatima ankete, najčešće zastupljeno prevozno sredstvo na banjalučkim ulicama ostaje automobil, ali je primijetan i trend povećanja biciklističkog saobraćaja u gradu.

U resornom odjeljenju navode da anketa pokazuje da 69 odsto ispitanika posjeduje lični automobil.

"Anketa je pokazala da najveći broj stanovnika Banjaluke na posao putuje automobilima, a da bicikle mahom koriste za rekreaciju", navode u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Veliki procenat ispitanog stanovništva vozi bicikl - njih 53 odsto.

"U ovoj godini grad je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i anketom je utvrđeno da je 87 odsto korisnika upoznato sa navedenim sistemom, ali isto tako vidljivo je da ga je devet odsto ispitanika koristilo", pokazali su rezultati ankete.

Na pitanje o promotivnim aktivnostima koje bi najviše uticale na svijest građana o važnosti promjene saobraćajnih navika, ispitanici su u najvećoj mjeri odgovorili da najveći uticaj imaju ulične akcije, promocije na portalima i društvenim mrežama, televizijske reklame i edukativne radionice za građane.

"Iz tog razloga u narednom periodu će se više raditi upravo na organizaciji promotivnih aktivnosti i promociji kako bi uticali na svijest i promjenu saobraćajnih navika naših sugrađana", rekli su u banjalučkom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije