Banja Luka

Biciklistički bum na 10 km staza

Biciklistički bum na 10 km staza
Foto: Vladimir Stojaković | Biciklistički bum na 10 km staza

BANJALUKA - U gradu Banjaluka vlada pravi biciklistički bum, a građani se žale da je premalo staza za vožnju ovim dvotočkašima.

Biciklisti na raspolaganju u različitim dijelovima grada imaju oko 10 kilometara biciklističkih staza, a u posljednje vrijeme sve se više građana vozi ovim prevoznim sredstvom.

"Često se vozim biciklom po gradu, posebno kad je lijepo vrijeme. Najveći problem je što nema dovoljno staza, a i u dijelovima grada gdje ih ima većinom su ili prekratke ili rascjepkane ili su na njima parkirani automobili", kaže Momir K., koji godinama vozi bicikl.

U cilju poboljšanja uslova za ljubitelje dvotočkaša na gradskim ulicama, nakon uvođenja sistema iznajmljivanja bicikala "BL bike" u planu je izgradnja novih i sanacija postojećih staza za bicikliste.

"Ove godine pored trotoara u Zalužanima u Putu srpskih branilaca gradi se i biciklistička staza u dužini od oko 1,5 kilometara", rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je u narednom periodu planirana sanacija dijela biciklističkih staza u Karađorđevoj ulici, te da je u toku sanacija oštećenja na postojećim biciklističkim stazama.

Tihomir Dakić, biciklista i koordinator iz Centra za životnu sredinu, kazao je da se vrijeme mijenja i da ljudi sve više postaju svjesni da im je lakše i brže da na dnevna mini-putovanja idu biciklom.

"U gradu ima ukupno izgrađenih 14 do 20 kilometara biciklističkih staza, ali se dio ne može koristiti za vožnju", kazao je Dakić.

Smatra da bi se položaj ljubitelja dvotočkaša poboljšao da je bitno da velika naselja poput Lazareva, Starčevice i Lauša budu spojena  biciklističkim stazama sa centrom grada, kako bi građani što manje koristili automobile.

"Nema mogućnosti da se po čitavom gradu prave ove staze, tako da će se u narednom periodu u sklopu postojećih morati raditi biciklističke trake", rekao je Dakić.

Nikola Soković, predsjednik Biciklističkog kluba "Summit", kazao je da na teritoriji grada ima oko 170 kilometara mapiranih brdskih biciklističkih staza.

"Neke od mapiranih staza nalaze se na izletištu Trešnjik i na Krčmaricama", rekao je  Soković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije