Banja Luka

Smijenjena direktorica banjalučkih vrtića podigla plate sebi i radnicima

Smijenjena direktorica banjalučkih vrtića podigla plate sebi i radnicima
Foto: N.N. | Smijenjena direktorica banjalučkih vrtića podigla plate sebi i radnicima

BANJALUKA - Bivša direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Jelena Kurtinović, četiri godine je nezakonito primala uvećanu platu za 20 odsto, a koju je sama sebi odobrila, saznaje portal Capital.

Prema dokumentaciji u koju ovaj portal ima uvid, ona je 9. septembra 2016. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je sjela u direktorsku fotelju, sebi povećala platu za petinu, a saradnicima od šest do 10 odsto. Tako uvećanu platu primala je sve dok nedavno nije napustila funkciju.

U Odluci koju je sama donijela i potpisala ona se pozvala na Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske iz 2014. godine, prema kojem je imala pravo na povećanje plate u slučajevima kada dolazi do “posebnih opterećenja”.

Međutim, nekoliko sedmica prije nego što je potpisala ovaj sporni akt, sredinom avgusta na snagu je stupio novi Posebni kolektivni ugovor u kojem nije postojalo bilo kakvo uporište za povećanje plate. Preciznije rečeno, akt na koji se pozivala kada je sebi povećala platu nije bio važeći.

Pored sebe, većom platom je nagradila i koordinatora pedagoško-psihološke službe, šefa tehničke službe, šefa kuhinje i glavnog knjigovođu za deset odsto, te glavne vaspitače u visini od šest do deset odsto.

Vršilac dužnosti direktorice vrtića Andrea Dorić, koja je nedavno preuzela dužnost od Kurtinovićeve kaže da nije upoznata sa pomenutom odlukom, ali da će odmah provjeriti o čemu se radi.

“Nisam upoznata da uopšte postoji takva odluka, ali ako se nakon provjere ispostavi da je to tačno i da se radi o nezakonitoj odluci, ista će odmah biti poništena, a odgovorni će biti pozvani na odgovornost i sankcionisani”, istakla je Dorićeva.

Kurtinovićeva kaže da se početka svog mandata više ne sjeća, ali je sigurna da je radila u skladu sa zakonom i propisima.

“Sve odluke koje sam donijela su provjerljive. Ni jedna odluka nije mogla proći bez načelnika finansija i gradske uprave, tako da prostora za bilo kakve nezakonite radnje nije bilo”, kazala je ona.

Inače, nakon što su iscrpljene sve zakonske mogućnosti za njen ostanak, Jelenu Kurtinović je krajem prošlog mjeseca na funkciji direktora zamjenila Andrea Dorić. Donedavne partijske kolegice su se razdvojile u januaru ove godine kada je Goran Selak napustio Spocijalističku partiju i Petra Đokića te zajedno sa Dorićevom osnovao Socijalističku partiju Srpske.

Kurtinovićeva je ostala vjerna Đokiću i Socijalističkoj partiji, ispred koje je kandidat na narednim lokalnim izborima za odbornika u Skupštini Banjaluke. Za odbornika se kandidovala i Andrea Dorić.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije