Banja Luka

Bojkot roditelja učenika V3 odjeljenja OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci

Bojkot roditelja učenika V3 odjeljenja OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Bojkot roditelja učenika V3 odjeljenja OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci

BANJALUKA Djeca V3 razreda Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci i njihovi roditelji okupili su se ispred ove škole kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog promjene učiteljice i, kako su istakli, "kršenja dječjih i ljudskih prava".

Oni su dali podršku učiteljici Nadi Vasiljević koja je u toku prvog polugodišta zbog isteka ugovora na određeno vrijeme prestala biti učiteljica njihovim mališanima.

Boris Antonić, jedan od roditelja, rekao je da su prinuđeni na bojkot zbog neprimjerenog odnosa rukovodstva OŠ "Branko Radičević", kao i Ministarstva prosvjete i kulture RS prema njihovoj djeci, ali i pojedinim zaposlenima u školi.

"Želimo ovim putem da iskažemo našu odlučnost u borbi protiv kršenja prava naše djece, protiv partijskog zapošljavanja u školama i namještenih konkursa, protiv obmanjivanja, raznih zloupotreba službenih položaja od rukovodstva ove škole, zanemarivanja zakonskih obaveza i još mnogo toga. Moram naglasiti da iza ovog bojkota stoji svih 27 roditelja učenika", istakao je Antonić.

Naglasio je da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS prekršilo "sporazum sa roditeljima".

"Naši zahtjevi su, između ostalih, da Ministarstvo sprovede sporazum koji je dogovoren s roditeljima, da se utvrdi odgovornost i sankcionišu oni koji sebi daju za pravo da zapošljavaju kadrove na osnovu političke orijentacije", objasnio je Antonić.

Roditelji su se obratili i ombudsmanu za djecu Republike Srpske.

Aleksandar Gejak, jedan od roditelja, rekao je da su u oktobru pregovarali sa Ministarstvom, iz kojeg su im rekli da će učiteljica Nada Vasiljević ostati sa njihovom djecom, ne do kraja polugodišta, već do kraja školske godine.

"Možda su nam to obećali zbog predizborne kampanje, koja je tada bila u toku. Prvo su rekli da se ne može naći način da se riješi taj problem, pa kada smo mi uspjeli naći način da bude sve u skladu sa zakonom, oni su nam odgovorili 23. oktobra da će učiteljica Nada Vasiljević ostati sa našom djecom do kraja školske godine. Postavljamo pitanje: Ako oni nisu ispoštovali dogovor, ko treba za to da odgovara i da li ovo podrazumijeva da su oni prekršili zakon", upitao je Gejak.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su da su zaprimili dopis u kojem roditelji navode da su obaviješteni da na radno mjesto učiteljice njihove djece Nade Vasiljević dolazi nova učiteljica, koja je proglašena tehnološkim viškom u osnovnoj školi u Ukrini.

"Kontaktiran je direktor JU Osnovna škola 'Branko Radičević' te je na osnovu izjašnjenja direktora, kao i uvidom u evidenciju Ministarstva, utvrđeno da je 22. septembra 2020. godine, JU OŠ 'Branko Radičević' Banjaluka sa Nadom Vasiljević zaključila ugovor o radu na određeno vrijeme. Članom 32, stav 6. Zakona o radu propisano je da ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom roka određenog ugovorom te shodno tome Nadi Vasiljević 25. decembra 2020. godine prestaje radni odnos u ovoj školi", naveli su iz Ministarstva.

Ukazali su na to da je direktor škole dužan da prije raspisivanja javnog konkursa za upražnjeno radno mjesto nastavnika postupi u skladu sa članom 114. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

"Ističemo da su škole samostalna pravna lica, da je direktor škole u postupku prijema i raspoređivanja radnika dužan da postupa u skladu sa Zakonom te da Ministarstvo prosvjete i kulture u postupku prijema i raspoređivanja radnika ne može vršiti uticaj", navode u resornom ministarstvu.

Dodaju da lice koje smatra da je došlo do povrede zakona može da se obratiti nadležnoj prosvjetnoj inspekciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije