Banja Luka

Bolja struja za hiljade građana Banjaluke

Bolja struja za hiljade građana Banjaluke
Foto: N.N. | Bolja struja za hiljade građana Banjaluke

BANJALUKA - "Elektrokrajina" je započela veliki projekat rekonstrukcije i modernizacije elektrodistributivne mreže, vrijedan 2,5 miliona KM, kojim će kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom imati više hiljada stanovnika na području grada.

"Trogodišnji projekat u prvoj fazi podrazumijeva podizanje novih betonskih stubova i postavljanje novih provodnika na četiri dalekovodna pravca i 39 niskonaponskih trafo-područja, čime će više hiljada kupaca u gradu dobiti daleko kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom", rekli su u "Elektrokrajini".

Istakli su da je projekat sproveden u Debeljacima, trenutno se radi na području Priječana, a biće nastavljen u naseljima Česma i Mađir.

"U drugoj fazi projekta radiće se na izmještanju mjernih mjesta, odnosno brojila iz objekata potrošnje i ugradnji brojila sa daljinskim očitavanjem električne energije, što će dovesti do pouzdanijeg i ekonomičnijeg obračuna potrošnje električne energije i značajnog smanjenja distributivnih gubitaka", naveli su iz "Elektrokrajine".

Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine", istakao je da su podignuti novi betonski stubovi na tri niskonaponska trafo-područja u Debeljacima, a trenutno se privode kraju radovi na šest trafo-područja u mjesnoj zajednici Priječani, nakon čega će uslijediti kabliranje mreže.

"Uskoro slijedi rekonstrukcija niskonaponske mreže u Česmi na pet trafo-područja i Mađiru na dva trafo-područja", istakao je Klincov.

"Elektrokrajina" ovaj projekat finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 15 miliona evra, a realizuje se od avgusta 2019. godine.

"Rekonstrukcija mreže u prošloj godini odvijala se na području osam radnih jedinica preduzeća - Gradiške, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Šipova, Prijedora, Novog Grada, Laktaša i Srpca. Ove godine proširio se na Kozarsku Dubicu i Banjaluku, a uskoro će početi na području Čelinca, koje pokriva Kotor Varoš i Kneževo", naglasio je Klincov.

Dejan Štrbac, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Debeljaci, rekao je da je veoma značajno što su u sklopu ovog projekta obuhvaćeni Debeljaci, jer dobijaju kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

"U proteklih 15-20 godina napravljeno je oko 400 kuća u Debeljacima i ovo je veliki plus kako bi svi imali dobru struju, ali i da u slučaju jačeg nevremena i vjetra ona ne nestaje", istakao je Štrbac.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, kazao je da su drvene bandere bile dotrajale i stalno su padale kada je duvao jači vjetar.

"Promjenom i postavljanjem betonskih bandera problemi su riješeni, skoro sve su zamijenjene i obuhvaćeno je kompletno naselje Priječani. Mještani su zadovoljni, jer su sada dobili dosta kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom", dodao je Škobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije