Banja Luka

Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni u Banjaluci

Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni u Banjaluci
Foto: N.N. | Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni u Banjaluci

BANJALUKA - Od početka grijne sezone kvalitet vazduha u Banjaluci bio je znatno bolji nego u decembru 2016. godine, kada se grad grijao na mazut, pokazuje analiza banjalučkog Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema ovoj analizi, najveće smanjenje zagađenja zabilježeno je kod emisije lebdećih čestica /PM10/ koja je u decembru bila tri puta niža nego u istom mjesecu 2016. godine kada je grad grijala stara toplana na mazut, saopšteno je iz Gradske uprave.

I koncentracija ugljen monoksida je mnogo niža od one zabilježene u istom periodu 2016. godine.

Iz Gradske uprave navode da je, prema podacima iz decembra prošle godine, emisija ugljen-monoksida iznosila 1,44 miligrama po metru kubnom, što je gotovo dvostruko niže nego u istom periodu prije dvije godine.

U Odjeljenju za komunalne poslove navode da je, zbog niske temperature u novembru prošle godine, povećano zagađenje iz individualnih ložišta, pa je u izvještajnom periodu zabilježen rast emisije azotnog oksida.

"Ovo je jedini polutant čija je koncentracija povećana u odnosu na 2016. godinu", dodaje se u analizi.

Prilikom mjerenja kvaliteta vazduha u obzir su uzeti i klimatski parametri kao što su brzina vjetra, temperatura i vazdušni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije