Banja Luka

Bolji uslovi za 16 škola u Banjaluci

Bolji uslovi za 16 škola u Banjaluci
Foto: N.N. | Bolji uslovi za 16 škola u Banjaluci

U okviru projekta obnove školskih objekata, vrijednog 600.000 KM, đaci i nastavnici 16 osnovnih škola sa područja grada u novoj školskoj godini trebalo bi da imaju bolje uslove za rad, potvrđeno je iz Gradske uprave.


Projekat će finansirati grad sa 150.000 KM, Vlada RS je obezbijedila 400.000 KM, a predsjednica RS Željka Cvijanović 57.000 KM.

Tokom ljeta bi trebalo da budu obavljeni određeni radovi, a neke od škola su već pokrenule postupke javnih nabavki za izbor izvođača radova, kako bi tokom raspusta svi projekti bili završeni.

U Osnovnoj školi "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici biće sanirani sanitarni čvorovi, a osim ovih radova, grad će u ovoj školi sufinansirati troškove gradnje objekta za smještaj ogrevnog drveta.

U područnom odjeljenju OŠ "Miroslav Antić" u Borkovićima planirana je zamjena krova, za šta je obezbijeđeno nešto više od 100.000 KM.

Učenici OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu dobiće novi krov i toalete, a u OŠ "Petar Kočić" će biti zamijenjen dio vanjske stolarije i vanjski podovi.

Osnovci škole "Branislav Nušić" u Donjim Kolima u septembru će dočekati školsku godinu u boljim uslovima, kao i osnovci u Kuljanima, u čijoj će školi biti sanirani parketi u 13 učionica.

Sanacija toaleta planirana je u školama: "Georgi Stojkov Rakovski" (81.037 KM), "Đura Jakšić" (37.399 KM), "Milutin Bojić" - područno odjeljenje u Mišinom Hanu (24.181 KM) i "Ivan Goran Kovačić" (15.000 KM).

Za područno odjeljenje OŠ "Stanko Rakita" u Debeljacima izdvojeno je 13.000 KM za uvođenje centralnog grijanja, za OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" 15.000 KM za zamjenu dijela unutrašnje stolarije, a za nabavku namještaja za dograđenih osam učionica škole "Branko Radičević" planirano je 46.949 KM.

Oko 7.000 KM namijenjeno je za kotlovnicu za školu u Česmi, a po 5.000 KM za radove u školama "Milan Rakić" i "Borisav Stanković".

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da je ovo kontinuitet i već nekoliko godina sinhronizovana aktivnost.

"Izabrane su prioritetne škole koje su imale neke najkritičnije stvari koje su se morale riješiti i ovo će dosta pomoći u funkcionisanju i promovisanju školstva kako bi i učenici, ali i nastavnici, imali što bolje uslove za rad", rekao je Popržen za "Nezavisne".

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", rekla je da će ovo značiti mnogo jer je stolarija urađena još sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je škola i sagrađena.

"Imamo velike holove i uvijek gubimo dosta toplote zbog stare stolarije, a ovom sanacijom ćemo i to uspješno riješiti kako bi učenicima bilo toplije tokom zime", istakla je Vilendečićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije