SP Qatar 2022.

Banja Luka

Bolji uslovi za stotine mališana u vrtićima "Naša djeca" i "Neven"

Bolji uslovi za stotine mališana u vrtićima "Naša djeca" i "Neven"
Foto: N.N. | Bolji uslovi za stotine mališana u vrtićima "Naša djeca" i "Neven"

Željka Cvijanović, predsjednica RS, Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, i gradonačelnik Igor Radojičić obišli su danas radove na podizanju energetske efikasnosti dva gradska vrtića "Naša djeca" i "Neven".

Cvijanovićeva je kazala da su republičke institucije tu kao podrška programu proširenja kapaciteta za predškolsko vaspitanje, koji su napravili Radojičić i njegov tim.

"Zadovoljna sam što je sve uklopljeno u veliku inicijativu i program koji se odnosi na populacionu politiku RS. Svakako nam je jedan od fokusa i predškolsko vaspitanje, ali i ukupna obrazovna sfera. Svi ostali segmenti su vezani za cilj da se bolje živi, da se otvaraju nova radna mjesta, da imamo adekvatniju infrastrukturu i bolje komunalne usluge", naglasila je Cvijanovićeva.

Golićeva je istakla da je za rekonstrukciju vrtića "Naša djeca" i "Neven" kroz Projekat energetske efikasnosti izdvojeno ukupno oko 925.000 KM.

"Inicijativu za obnovu ovih vrtića, u saradnji s gradonačelnikom Igorom Radojičićem, dala je predsjednica RS Željka Cvijanović u okviru Projekta demografskog razvoja i populacione politike", kazala je Golićeva, naglašavajući da se radovi izvode u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

U Banjaluci je kroz prošli Projekat energetske efikasnosti, prema njenim riječima, uložen 3,1 milion KM, a u okviru obnove objekata koja je trenutno u toku 3,2 miliona KM.

"Po završetku ove druge faze projekta Banjaluka će dobiti više od 9,5 miliona KM od Vlade RS zajedno s kreditnim sredstvima Evropske banke i bespovratnim sredstvima međunarodnih fondacija", zaključila je ona.

Radojičić je rekao da je u proteklom periodu dosta pažnje posvećeno predškolskom obrazovanju s ciljem da se smanje liste čekanja za smještaj u javne vrtiće i poboljšaju uslovi u postojećim vrtićima.

"Konkretno, na ova dva starija objekta zamjenom stolarije, poboljšanjem fasade i popravkama na krovu nekoliko stotina mališana i njihovi vaspitači dobiće daleko bolje uslove za boravak", istakao je on.

Prema njegovim riječima, pri kraju su radovi na tri vrtića, i to na Petrićevcu, Lazarevu i novom dijelu "Ježeve kućice".

Andrea Dorić, v.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazala je da se prvi put od izgradnje sedamdesetih godina prošlog vijeka radi značajnija rekonstrukcija vrtića "Naša djeca".

"U ovoj jednoj od najvećih predškolskih ustanova u gradu trenutno je smješteno oko 200 mališana, koji će, po završetku obnove objekta, dobiti dosta bolje uslove za boravak", istakla je ona.

"Počeli smo gradnju vrtića u Kuljanima i treba uskoro da počnemo gradnju vrtića u Vrbanji. S proširenim kapacitetima u proteklom periodu, cilj je da do kraja godine dobijemo do 650 novih mjesta u predškolskim ustanovama", rekao je Radojičić.

Dodao je da su ciljevi za naredni period priprema projekata za vrtiće u kampusu i Aleji Svetog Save, uz planove za gradnju na Starčevici i u Karanovcu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije