Banja Luka

Bosančić pozvao gradonačelnika da spriječi poskupljenje privatnih vrtića

Bosančić pozvao gradonačelnika da spriječi poskupljenje privatnih vrtića
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Bosančić pozvao gradonačelnika da spriječi poskupljenje privatnih vrtića

Pozivam gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se što prije sastane sa vlasnicima privatnih vrtića i da ih spriječi u njihovoj namjeri da dignu cijene vrtića.

Poručio je ovo predsjednik Gradskog odbora DEMOS Banjaluka Boran Bosančić. On je podsjetio da su pojedini vrtići ovih dana digli cijenu i do 40 maraka.

"Razumijem zabrinutost mnogih roditelja zbog poskupljenja vrtića. Cijene vrtića u našem gradu postale su previsoke i  to stvara dodatni finansijski teret za mnoge porodice. Mora se pod hitno reagovati zabraniti vlasnicima da  podižu cijene", istakao je Bosančić.

Kaže da je poseban problem to što ne postoji dovoljno gradskih vrtića i da je više od 1.200 mališana ovaj put ostalo bez gradskog vrtića, te su roditelji bili primorani da ih upišu u privatne.

"Grad daje subvencije roditeljima, ali one očito više neće biti dovoljne. Mora se što prije napraviti socijalna karta građana i da se na osnovu nje daju podsticaji roditeljima. Ne mogu isti podsticaj dobijati roditelji koji rade za minimalne plate i oni koji zarađuju po nekoliko hiljada", ističe Bosančić.

Kao jedno od rješenja ovog problema, Bosančić vidi i u gradnji novih gradskih vrtića.

"To je prva stvar koju Gradska uprava mora preduzeti. Treba naći gradske prostore i preurediti ih i otvoriti nove vrtiće. Jedan takav prostor ima naprimjer u Osnovoj školi Milan Rakić u Novoseliji. Tu bi se mogao otvoriti veliki gradski vrtić i tako olakšati ionako težak život naših sugrađana", pojasnio je Bosančić i dodao da je siguran da takvih prostora ima još u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije