Banja Luka

Brak sve manje prekida djetinjstvo

Brak sve manje prekida djetinjstvo
Foto: Pixabay | Brak sve manje prekida djetinjstvo

Maloljetne osobe ne sklapaju brakove u Banjaluci od 2020. godine, potvrdili su iz nadležnog odjeljenja za "Nezavisne novine", uz pojašnjenje da maloljetnici odustanu od sklapanja braka nakon raspitivanja o uslovima njegovog sklapanja.

Kako kažu iz Odjeljenja, matičari grada Banjaluke su, uvidom u matične knjige i Centralnu bazu matičnih podataka, za matično područje grada Banjaluke i za 15 mjesnih kancelarija na području grada utvrdili da, u vremenskom periodu koji obuhvata 2020. i 2021. godinu, ne postoji evidentiran nijedan zaključeni maloljetnički brak.

"Iskustva matičara su takva da su maloljetnički brakovi, u pravilu, vrlo rijetki", kazali su oni.

Postoje slučajevi, kako oni kažu, da se maloljetnici raspituju o uslovima za zaključenje braka, ali ubrzo, nakon njihovog saznanja, oni odustaju od sklapanja braka dok su maloljetni.

"Kada im budu predočeni uslovi i obaveza da prethodno pribave odluku suda kojom se dozvoljava maloljetniku da zaključi brak, uz prethodno pribavljeno mišljenje organa starateljstva, u najčešćem slučaju maloljetnici odustaju zbog procedure koja im se čini komplikovanom i odlučuju da sačekaju punoljetstvo", pojasnili su oni.

Ivan Šijaković, sociolog, istakao je za "Nezavisne novine" da je jedan od uzroka što je u praksi sve manje sklopljenih maloljetničkih brakova povećanje lične kulture i shvatanja da je to više štetno nego korisno za mlade djevojke.

"Drugi razlog je što takvi brakovi nisu više popularni ni među siromašnim i marginalnim grupama, recimo kod Roma", naglasio je on.

Treći razlog bi bio, kako Šijaković kaže, povećanje kulture i veća informisanost o sredstvima zaštite od trudnoće kod mladih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije