Banja Luka

Bratimljenje Banjaluke i Beograda u oktobru

Bratimljenje Banjaluke i Beograda u oktobru
Foto: N.N. | Bratimljenje Banjaluke i Beograda sljedećeg mjeseca

BANJALUKA - Banjaluka i Beograd potpisaće tokom narednog mjeseca povelju o bratimljenju, dogovoreno je na današnjem sastanku gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića sa zamjenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i predsjednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem.

Vesić je nakon sastanka istakao da dva grada imaju sporazum o saradnji iz 2005. godine, koji će prerasti u najviši mogući oblik saradnje, sporazum o bratimljenju.

"Posebno smo srećni i zadovoljni zbog toga jer je Banjaluci i formalno već odavno mjesto u tom društvu naših 30 gradova pobratima iz cijelog svijeta", rekao je Vesić novinarima u Banjaluci.

Tokom susreta sa delegacijom Beograda, koja boravi u Banjaluci povodom biciklističke trke Beograd-Banjaluka, razgovarano je i o drugim konkretnim oblicima saradnje, poput zajedničkih nastupa na trećim tržištima, posebno kada je riječ o turizmu.

Planirano je i organizovanje godišnje kulturne manifestacije, te otvaranje "Krajiške kuće" u Beogradu.

"Mi smo prije svega braća i prijatelji. Kada dođemo u Banjaluku mi smo kao kod kuće, kao što su sve Banjalučanke i Banjalučani u Beogradu kod svoje kuće", poručio je Vesić.

Radojičić je naglasio da saradnja Banjaluke i Beograda može i treba da postane sadržajnija.

"Beograd i Banjaluka sarađuju u svim oblastima. Naši građani su povezani mnogostrukim vezama, porodičnim, prijateljskim, obrazovnim, kulturnim, sportskim. Biće nam zadovoljstvo da u oktobru potpišemo i formalni sporazum o bratimljenju i tako nastavimo i tu vrstu saradnje gradova i administracija", istakao je Radojičić.

On je najavio da će svim potencijalnim investitorima iz Srbije u Banjaluci biti na raspolaganju sve potrebne informacije iz prve ruke, a, kada je riječ o pitanjima iz komunalne oblasti, Banjaluka će pratiti pozitivna iskustva Beograda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije