Banja Luka

Brojači za bicikle nisu dovoljni za razvoj urbane mobilnosti

Brojači za bicikle nisu dovoljni za razvoj urbane mobilnosti
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Brojači za bicikle nisu dovoljni za razvoj urbane mobilnosti

Banjaluka je dobila brojače bicikala na tri lokacije, a imajući u vidu da je ovo novitet, iz Gradske uprave smatraju da je za sada dovoljan broj brojača, dok sa druge strane ekolozi ističu da je broj brojača daleko od idealnog.

Kako kažu iz Gradske uprave za "Nezavisne", s obzirom na to da je Banjaluka prvi grad koji je dobio brojače bicikala i još traje probni period, za sada je dovoljan broj brojača.

"Trenutno su svi brojači u funkciji", naveli su oni, te dodali da je brojač bicikala zabilježio oko 150 biciklista dnevno od postavljanja sredinom decembra prošle godine, u naselju Borik.

"U prvih dvanaest dana ove godine isti brojač zabilježio je oko 1.300 biciklista", kazali su oni, te dodali da podaci sa ostalih lokacija tek treba da budu razmotreni, s obzirom na to da im se pristupa uz pomoć pregledača, nakon čega se vrši bilježenje i analiza.

"Potrebno je da se dobijeni podaci i dobijena oprema iskoriste na najbolji mogući način, jer uvid u stanje predstavlja dobru osnovu za planiranje i razvoj biciklističkog saobraćaja", pojasnili su oni.

Brojači bicikala, kako kažu, imaju i afirmativnu funkciju kada je riječ o korištenju bicikla kao načina prevoza, jer omogućavaju bolju vidljivost biciklista u saobraćaju i društvu uopšte i na taj način doprinose povećanju procenta učešća biciklista u saobraćaju.

Dragan Kabić, koordinator na programu "Transport" u okviru Centra za zaštitu sredine, potvrdio je za "Nezavisne" da je broj brojača daleko od idealnog, ali može da posluži kao pokazatelj određenih podataka koji se mogu iskoristiti za dalje analize.

"Ovo je od velikog značaja, budući da Gradska uprava, do ovih brojača, skoro pa nikada nije prikupljala bilo kakve podatke u vezi sa biciklističkim saobraćajem, a o ozbiljnim analizama da ne pričam", rekao je Kabić, te dodao da se na urbanoj mobilnosti ne radi dovoljno u ovom gradu.

"I kada se radi, sve se čini više kao šminkanje i ganjanje trenda, nego kao ozbiljan pristup", naveo je Kabić.

Dodaje da je postavljanje brojača značajno, ali njih nema dovoljno u gradu da bi uticali na razvoj urbane mobilnosti i svijest o benefitima nemotorizovanih vidova transporta po životnu sredinu.

Mario Crnković iz Udruženja "Green team" kaže za "Nezavisne" da su brojači bicikala lijepa ideja, ali još bi ljepše bilo vidjeti podatke o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, koji nikako da dođu pred oči javnosti.

"Građanima se konstantno prezentuju prosječne vrijednosti za prethodni period, te se nameće pitanje, koliko nam je važna informacija da smo juče udisali izuzetno zagađen vazduh, ali bitnije nam je da znamo u realnom vremenu kada građani mogu bez posljedica po zdravlje boraviti na otvorenom, naročito kada uzmemo u obzir to da je BiH po pitanju aerozagađenja u evropskom i svjetskom vrhu", zaključio je Crnković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije