Banja Luka

Brojne MZ u Banjaluci sa zebnjom dočekuju kišu: U centru gladac, na periferiji jadac

Brojne MZ u Banjaluci sa zebnjom dočekuju kišu: U centru gladac, na periferiji jadac
Foto: Ustupljene fotografije | Brojne MZ u Banjaluci sa zebnjom dočekuju kišu: U centru gladac, na periferiji jadac

Mjesne zajednice u Banjaluci imaju problema sa odvodom, tačnije slivnim kanalima, te se plaše predstojećih kišnih dana, potvrđeno je za "Nezavisne novine".

Što se tiče MZ Lazarevo, prema riječima Igora Vidovića, predsjednika Savjeta pomenute MZ, postoje veliki problemi sa odvodnim i slivnim kanalima.

"Najveći problem imamo u Ulici Ilije Garašanina, o kojem pišemo Gradskoj upravi već dvije godine, a oni ništa da preduzmu, te nam govore kako nema izgrađenog odvoda oborinske vode i slično", istakao je on za "Nezavisne novine".

Dodao je da su tražili oborinsku odvodnju da se uradi, o čemu je bilo riječi i prošle godine.

"Smatram da se mogu preduzeti mjere da ljudi mogu ući u svoja dvorišta, postoje i drugi načini odvodnje, a da se predmetna voda ne zadržava ispred ulaza", kazao je on. Dodao je da mještanima preostaje samo da zovu vatrogasce da pomognu kada budu padale kiše.

"Na javnoj raspravi o budžetu i rebalansu istakao sam dio ovih problema, navodeći da su ovi dokumenti 'spolja gladac, a iznutra jadac' jer nastavljamo da uljepšavamo centar grada, obnavljamo ulice koje su u dobrom stanju, pravimo skejt park za 600.000 KM, dok mnogi, kao mi iz Lazareva, dolaze blatnjavih cipela jer Gradska uprava nema 100 metara kvadratnih asfalta da pokrije rupe ili recimo asfaltira parking kod ambulante", kazao je on, te dodao da je predložio da u Rosuljama stave metalni čistač blata, da oni koji dolaze iz Lazareva, Česme, Zalužana i drugih naselja očiste cipele i ne prljaju centar grada.

Nataša Ivetić, članica Savjeta MZ Zalužani, rekla je za "Nezavisne novine" da postoji  ogroman problem komplet kanalizacije i slivnih kanala.

"Imamo kanalizaciju samo dopola, a slivni kanali su jako loše odrađeni, tačnije mislim da je svako sebi pravio propust za dvorište", objasnila je ona.

Dodala je da su kanali u lošem stanju i da se voda izliva na pojednim mjestima.

Anja Ljubojević, predsjednica Savjeta MZ Nova varoš, istakla je za "Nezavisne novine" da se problemi sa odvodima pojave sporadično nakon većih padavina.

"Nova varoš je najuređenije naselje u gradu koje nema velike infrastrukturne probleme", naglasila je ona.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Rade Radonjić, predsjednik Savjeta MZ Česma, odvodni kanali su riješeni prilično dobro.

"Imamo problem nedaleko od crkve gdje su pojedini građani izgrađivali takozvane propuste sami, a nisu vodili računa o veličini, tako da na tim mjestima dođe do izlivanja vode kad su velike padavine", pojasnio je on, te je dodao da na proljeće počinje potpuna rekonstrukcija Ulice Petra Velikog u dužini od 1.200 metara, pa će se samim tim riješiti navedeni problemi.

David Ponorat, predsjednik Savjeta MZ Priječani, potvrdio je za "Nezavisne novine" da je situacija složena što se tiče slivnih kanala.

"Preko dvije godine slivni kanali nisu uređeni", naglasio je on, te dodao da su nadležni upoznati sa ovim i sa mnogim drugim problemima u naselju Priječani, te se nada da će doći do rješenja u narednom periodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije