Banja Luka

Bronza banjalučkom gimnazijalcu Marku Jojiću na Matematičkoj olimpijadi

Bronza banjalučkom gimnazijalcu Marku Jojiću na Matematičkoj olimpijadi
Foto: N.N. | Bronza banjalučkom gimnazijalcu Marku Jojiću na Matematičkoj olimpijadi

BANJALUKA - Marko Jojić, maturant banjalučke Gimnazije, ostvario je veliki uspjeh na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i osvojio je bronzanu medalju te tako na najbolji mogući način završio srednjoškolsko školovanje.

IMO se zbog pandemije virusa korona održao online iz Sarajeva, a učestvovalo je 107 zemalja, što dodatno pokazuje koliko je veliki rezultat ostvario Jojić.

On za "Nezavisne" priča da mu se ljubav prema matematici pojavila još kada je išao u osnovnu školu.

"Na Internacionalnu matematičku olimpijadu sam do sada išao tri puta: prvi put nisam osvojio ništa, drugi put sam dobio pohvalu, dok sam, evo, treći put osvojio bronzanu medalju. Ipak, nisam zadovoljan kako sam uradio jer sam pogriješio u prvom zadatku", kazao je Jojić.

Prema njegovim riječima matematika mu je velika ljubav, a nakon završetka srednje škole planira da se i dalje nastavi baviti ovim predmetom.

"Završio sam banjalučku Gimnaziju, kao i s tim takmičenjima, ali ipak ću nastaviti da se bavim matematikom jer ću studirati teorijsku matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu", naglasio je Jojić.

Bojan Pažin, profesor matematike u banjalučkoj Gimnaziji i mentor Marka Jojića, kazao je da je prvobitno planirano da se IMO održi u Sankt Peterburgu u Rusiji, ali je zbog pandemije ipak održano online.

"Marko je poznat i već iskusan takmičar koji je posvećen matematici, odnosno takmičenjima iz matematike, još i prije upisa u Gimnaziju. Navikli smo od njega da osvaja razne medalje, tako da smo nekako i očekivali da će on učiniti ovaj izuzetan rezultat, kako za našu Gimnaziju, tako i za čitavu BiH", naveo je Pažin za "Nezavisne".

Dodao je da je na ovom takmičenju učestvovalo 107 država i više od 600 takmičara.

"Do ovog takmičenja je zaista teško doći. Svaka država ima svoje nivoe takmičenja - od školskih, opštinskih, regionalnih, državnih, i tek nakon svih ovih takmičenja se bira šest najboljih takmičara koji idu na Internacionalnu matematičku olimpijadu, a nakon toga i uspjeh na njemu. Ovo je rezultat za ponos", rekao je Pažin.

Istakao je da se Marko za ovo takmičenje najčešće pripremao sam.

"Ovo nije takmičenje za koje se sjedne i vježba mjesec dana pred početak, već se mora cijele godine raditi kako bi se dostigao ovaj nivo. On ozbiljno radi još od osnovne škole, i dokaz je da se dugotrajni trud i rad isplate. Bilo bi dobro da našim talentovanim đacima možemo da pomognemo na višem nivou od ovoga, ali za to nemamo najbolje moguće uslove. Mi smo im u svakom slučaju podrška i tu smo za njih", rekao je profesor Pažin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije