Banja Luka

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Budžet Banjaluke 150 miliona KM
Foto: N.N. | Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Skupština grada Banjaluka usvojila je večeras budžet grada za 2020. godinu u iznosu od 150.702.000 KM, od čega će, uz očekivana sredstva iz gradskog budžeta i drugih izvora, u kapitalne investicije biti uloženo oko 50 miliona KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da ovaj budžet omogućava veoma intenzivan razvoj grada, kao i niz projekata za građane, među kojima je i nastavak transformacije saobraćaja sa dva nova mosta i ukupno oko 15 saobraćajnica.

"Za sljedeću godinu planiramo završetak pješačke zone u centru grada, kraj rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Petrićevcu te klizišta i puta u Priječanima i paralele koja će povezivati Lauš i Paprikovac", rekao Radojičić.

Dodao je da budžet podrazumijeva i 25 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju.

"Ova ulaganja će da riješe problem za preko 95 odsto stanovnika, a projekti Voda I, II i III odnose se na više od 40.000 ljudi", kazao je Radojičić.

Napomenuo je da je ovim budžetom planirana i rekonstrukcija i izgradnja novih vrtića, koji će obezbijediti 600 mjesta u vrtićima.

"Plan je da završimo tri nove sportske dvorane, a izdvojićemo oko milion KM za preventivne zdravstvene preglede stanovništva", rekao je Radojičić.

Odsustvom 11 odbornika u Skupštini grada, koja broji 31 odbornika, danas je dovedeno u pitanje i samo održavanje sjednice, a uz pomoć glasova četiri opoziciona odbornika usvojen je dnevni red sjednice.

Radojičić je komentarišući ovu situaciju rekao da ni on niti Gradska uprava ne mogu da urade mnogo jer je svaki mandat lični i odbornici njime slobodno raspolažu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da daje punu podršku ulaganjima predviđenim budžetom.

"Važno je da budžet prati Strategiju razvoja grada, a što je još važnije ulazi se u realizaciju Strategije, za razliku od prethodnih godina, kada je ona predstavljala samo listu želja", rekao je Talić.

Dodao je da postoji mogućnost da pored 33 miliona KM za kapitalna ulaganja grad dobije i osam miliona KM grant sredstava od EU.

Odbornici opozicije kritikovali su Prijedlog budžeta, a budžet za narednu godinu su okarakterisali kao potrošački, a ne razvojni.

"Svjesni smo da je ovoliki broj najavljenih projekata nemoguće sprovesti, jer nema radne snage. Do toga je doveo odliv stanovništva, a opet se ulaže u 'šminkanje' grada, a ne u važne projekte", rekao je Saša Lazić, nezavisni odbornik.

"Vazduh se ne mjeri aparatom s pijace"

Gradonačelnik Igor Radojičić danas je tokom aktuelnog časa gradske skupštine rekao da su mjerenja aerozagađenja u gradu zvanična, odnosno da ih vrši ovlaštena institucija s licenciranom opremom i stručnim licima.

"Mjerenja ne može da vrši neko ko je na pijaci kupio uređaj", kazao je Radojičić.

Istakao je da je kvalitet vazduha u ponedjeljak u naseljima Centar, Borik i Paprikovac bio u prvoj kategoriji.

Odbornik Saša Lazić, koji je postavio pitanje o kvalitetu vazduha, rekao je Radojičiću da niko njega ne krivi što je vazduh zagađen, nego što se o tome ćuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije