Banja Luka

Budžet Banjaluke skoro 134 miliona KM

Budžet Banjaluke skoro 134 miliona KM
Foto: Arhiva | Budžet Banjaluke skoro 134 miliona KM

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su gradski budžet za 2019. godinu u iznosu od 133.870.000 KM, što je za 2,25 miliona KM više u odnosu na nacrt ovog dokumenta.

Budžet je podržao 21 odbornik, dok su tri bila uzdržana.

Odbornici su prethodno usvojili rebalanas ovogodišnjeg budžeta, koji je premašio 149 miliona KM i koji je omogućio da se ove godine izdvoji više od 30 miliona KM investicija u komunalnu, saobraćajnu i oblast vodosnabdijevanja, te školstvo i realizaciju drugih krupnih i važnih projekata za građane Banjaluke.

I u budžetu za narednu godinu biće izdvojena znatna sredstva za investicije, i to oko 20 miliona KM, kojim će biti rješavani problemi građana u mnogim životnim oblastima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u prvoj godini mandata prioritet bilo rješenje problema grijanja koje se tiče više od 20.000 korisnika, zatim pitanje vodosnabdijevanja, s obzirom da desetine hiljada stanovnika nema vodu ili stabilno snabdijevanje.

"U ovoj godini počeli smo rješavanje problema vodosnabdijevanja visiniskih zona Česme i Krčmarica, što će biti nastavljeno i u narednoj godini", naveo je on i dodao da će biti nastavljen i regionalni projekat "Crno vrelo" u dva pravca, prema potkozarskim selima i drugi prema Bronzanom majdanu, kao i radovi u Mišinom hanu.

On je rekao da je budžetskim, ali i sredstvima iz eksternih izvora finansiranja u 2019. godini planiran niz novih projekata, kao što je izgradnja novog vrtića u naselju Lazarevo, a planirana je i obnova najmanje dva vrtića, kao i završetak društevnog doma u Krminima i rekonstrukcija bar još dva doma.

Radojičić je naveo, između ostalog, da Grad planira razvoj putne infrastrukture, da su potrebni novi mostovi, kružni tokovi, parkinzi ali i prostori za bicikliste i pješake.

"Kod prostornog planiranja, važno je istaći da smo u drugoj fazi kvalifikacija za izradu Urbanističkog plana grada, te da se po prvi put nakon nekoliko godina izdvajaju sredstva za provođenje tri javna međunarodna konkursa za idejna rješenja za multifunkcionalnu kongresnu dvoranu, novi most u Docu i za uređenje dijela centralnog područja", zaključio je Radojičić.

Odbornici su danas podržali i Regulacioni plan centralnog područja, kao i Strategiju razvoja grada za naredi desetogodišnji period.

Na ovoj zadnjoj ovogodišnjoj sjednici usvojeni su, između ostalog, programi uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu.

Donesen je i program rada Skupštine Grada za 2019. godinu, te usvojeno više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić govoreći u budžetu za narednu godinu, istakao je da će njime biti zadovoljena "društvena, privredna, socijalna i svaka druga komponenta".

"Budžet za narednu godinu je stabilan, mora se gledati kako se mogu povećati neporeski prihodi, odnosno mora se stimulisati gradnja i stanogradnja u Banjaluci", rekao je Talić.

Na početku današnjeg zasjedanja, odbornici PDP-a Jovo Savanović i Ujedinjene Srpske Branko Vještica položili su pred Skupštinom grada Banjaluka zakletvu, gdje su došli umjesto Draška Stanivukovića i Marinka Dragišića, koji su osvojili mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ova tri odbornika do sada su djelovala u odborničkom klubu DNS-a, ali su ga napustili poslije raskola u toj stranci koji je rezultirao osnivanjem Demosa.

Ljubo Ninković jedini je odbornik Demokratskog narodnog saveza u Skupštini grada Banjaluka.

Odbornici su razmotrili 47 tačaka dnevnog reda, a nastavak 28. sjednice Skupštine Grada zakazan je za četvrtak sa početkom u 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije