Banja Luka

Budžet za narednu godinu 146,6 miliona KM

Budžet za narednu godinu 146,6 miliona KM
Foto: N.N. | Budžet za narednu godinu 146,6 miliona KM

BANJALUKA - Osnovni razlog za rebalans budžeta za 2019. godinu u okviru od 210 miliona KM je uspješno rekonstruisanje duga grada od oko 60 miliona KM, a budžet za narednu godinu je planiran u okviru od 146,6 miliona.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić na 37. sjednici Skupštine grada, predzadnjoj ove godine.

On je istakao da je grad rebalansom budžeta izdvojio oko 400.000 KM za projekat besplatnih preventivnih pregleda, te da će i naredne godine u brojne investicije uložiti od 30 do 50 miliona KM.

Dodao je da će u budžetu biti izdvojena sredstva za izgradnju mosta u Srpskim toplicama, kao i za završetak i opremanje 450 mjesta u četiri vrtića, te da je predviđen nastavak projekta vodosnabdijevanja.

"Pregovaramo o paketima koje zovemo 'Vode 1', 'Vode 2' i 'Vode 3' u vrijednosti oko dva miliona KM ulaganja. Time bi 95 odsto stanovnika dobilo stabilno snabdijevanje vodom", objasnio je Radojičić.

Istakao je da je u planu izgradnja dvije nove sportske dvorane, nekoliko teretana i fudbalskog terena na otvorenom, a grad će pristupiti i dvjema humanitarnim akcijama.

"Grad bi odobrio 10.000 KM za učešće u izgradnji dnevnog centra 'Podrži me - 9. januar' na Kosovu, kao i pomoć Bihaću koji se suočava sa migrantskom krizom", rekao je Radojičić.

Na dnevnom redu našla se i tačka o dozvoljenom zaduženju preduzeću "Eko-toplane".

"Grad ima stabilno grijanje, a 'Eko-toplane' su gradu vratile milion KM. Problem je što grad i dalje otplaćuje dugove stare 'Toplane', i to svake godine po četiri miliona KM", naveo je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada,  kazao je da se raspravljalo i o dva dokumenta koja idu na javnu raspravu, kako bi svi građani mogli dati svoje primjedbe i sugestije.

"Ovo je programski budžet jer prati strateške dokumente, prije svega Strategiju razvoja grada i plan kapitalnih ulaganja, a 30 miliona KM kapitalnih investicija i te kako je bitno za grad", istakao je Talić.

Dodao je da se razmišlja o bescarinskim zonama, kako bi bili još interesantniji za one koji bi došli ulagati u grad Banjaluku.

"Pored 30 miliona KM za kapitalne investicije, imamo oko dva miliona KM koje idu u subvencije i podsticaje u poljoprivredi i privredi, te preko milion KM za stipendije", zaključio je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije