Banja Luka

Cijene karata u Banjaluci u maju ostaju iste

Cijene karata u Banjaluci u maju ostaju iste
Foto: Dražan Oskar Pozderović/Arhiva | Cijene karata u Banjaluci u maju ostaju iste

BANJALUKA - Cijene karata u gradskom prevozu u Banjaluci ostaju iste s obzirom na to da prijedlog novog cjenovnika nije prošao komisiju, te se ova tačka nije ni našla na dnevnom redu jučerašnje sjednice Skupštine grada.

Iako je gradonačelnik Draško Stanivuković predložio da se uvede novi cjenovnik, te ga uputio pred komisiju, on ipak nije prihvaćen. On je naveo da su novim cjenovnikom prevoznici tražili poskupljenje od 25 odsto, ali da su tokom razgovora uspjeli taj postotak spustiti na 15 odsto.

Ovim cjenovnikom je predloženo da cijena pojedinačne karte umjesto 1,80 KM iznosi 2,10 KM, dok bi došlo i do korekcija cijene mjesečnih karata za različite kategorije stanovnika.

Osim toga, predloženo je i da mjesečna karta na grupi linija za radnike košta 51 KM, dok bi za studente i đake koštala 35 KM, a za penzionere 16 KM.

Stanivuković je rekao da je grad bio spreman da sufinansira novi cjenovnik, odnosno da subvencioniše određene kategorije, studente, srednjoškolce i penzionere.

"S obzirom na to da ta odluka nije prošla komisiju, ostaje sve kako je bilo i ranije. Zbog toga ćemo i u maju imati pola miliona KM manje sredstava u budžetu", rekao je Stanivuković.

S druge strane, Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, kaže da povećanje cijena karata u javnom prevozu nije na dnevnom redu, jer je ovaj prijedlog došao dan ranije, te nisu imali dovoljno vremena da sve pripreme.

"Nije bilo dovoljno vremena da se pripremimo, a skupštinska većina je i ranije govorila da neće podržati poskupljenje karata na teret građana. Za neke kategorije građana predloženo je poskupljenje mjesečne karte za 10 KM, što je za nas neprihvatljivo", istakao je Ilić.

Dodao je da ovakva odluka neće biti predmet nijedne sjednice Skupštine grada.

Kako kaže, ako pred odbornike dođe drugačiji vid prijedloga, spremni su da to podrže i da kroz subvencije pomognu prevoznicima.

"Neće biti povećane cijene karata bez obzira na to šta gradonačelnik predlaže", dodao je Ilić.

Ranije je Stanivuković najavio da bi prodaja mjesečnih karata trebalo da počne sutra te da će ih građani moći kupiti do 10. maja.

On je naglasio da je ugovorom jasno definisano da kad dođe do više od 20 odsto poskupljenja cijena goriva, mora da se usvoji novi cjenovnik.

"Mislim da je racionalno ono što smo mi uradili. Zbog rasta cijena goriva sve je poskupjelo, 60 dana smo sve troškove preuzimali na sebe, ali kada bismo nastavili dalje s tim trendom trebalo bi nam dva miliona maraka iz budžeta grada", rekao je Stanivuković.

Istakao je da će sutra grad prevoznicima uplatiti 300.000 KM subvencija za prethodna dva mjeseca.

Prema njegovim riječima, građani prema predloženom cjenovniku ne bi ni osjetili poskupljenja jer bi grad subvencionisao troškove karata za studente, penzionere i srednjoškolce, ali naglašava da pojedinačne i radničke karte ne mogu finansirati.

"Mi ćemo radnicima povećati plate. Našli smo najbolje rješenje u najtežim okolnostima. Ne znam koje su posljedice ovakve odluke i ne mogu na to da utičem", rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije