Banja Luka

Cvjetanje algi prouzrokovalo promjenu boje vode u akumulaciji Bočac

Cvjetanje algi prouzrokovalo promjenu boje vode u akumulaciji Bočac
Foto: N.N. | Cvjetanje algi prouzrokovalo promjenu boje vode u akumulaciji Bočac

BANJALUKA - Laboratorijska ispitivanja potvrdila su da je promjena boje vode u akumulaciji Bočac prouzrokovana cvjetanjem algi, saopšteno je danas iz "Vodovoda" Banjaluka.

"Zbog vremenskih prilika došlo je do pojave 'cvjetanja' u akumulaciji Bočac, izazvane biološkim procesima usljed hiperpodukcije algi, kao i u istom periodu prošle godine, što je potvrđeno laboratorijskim ispitivanjima", pojasnili su iz "Vodovoda".

Kako su naveli, u laboratorijama za kontrolu kvaliteta smo preduzeli preventivne mjere u pogledu povećane frekvencije uzorkovanja i vrsta analiza, a posebno akcentovali analize parametara prema indikacijama o pojavi i promjenama u akumulaciji, koje smo prepoznali na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu. 

"Proces proizvodnje teče normalno, nema nikakvih indikacija za preduzimanje vanrednih mjera na postrojenju", dodaje se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno da nije došlo do degradacije kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija, svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. 

Takođe, laboratorijski rezultati su pokazali da nema promjena u vrijednostima parametara kvaliteta vode za piće i da je voda za piće zdravstveno bezbjedna i odgovara normama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. 

"Pomenuta pojava se povremeno javlja i nikada do sada nije imala uticaj na kvalitet vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Tako i ovoga puta nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu sirove vode rijeke Vrbas, a nema uticaja ni na kvalitet vode za piće", pojasnili su iz Vodovoda.

Vodozahvat Novoselija, sa kojeg se zahvata sirova voda rijeke Vrbas za prečišćavanje u vodu za piće, kako navode se nalazi nizvodno na velikoj udaljenosti od akumulacije Bočac. 

"Rijeka Vrbas nizvodno od akumulacije poprima brdskoplaninski tok koji karakteriše velika moć autopurifikacije, pri čemu dolazi do oksidacije eventualno prisutnih organskih i neorganskih supstanci u kontaktu sa kiseonikom iz vazduha, tj. dolazi do procesa samoprečišćavanja, što značajno poboljšava kvalitet vode koja izlazi iz akumulacije", dodaju iz "Vodovoda".

Kako pojašnjavaju, na lokaciji Novoselije nalazi se postrojenje za prečišćavanje sirove vode u vodu za piće. Na postrojenju je zastupljena tehnologija koja je projektovana da uspješno savladava i prerađuje sirovu vodu u vodu za piće kvaliteta zahtijevanog Pravilnikom.

Navode da će se stanje i eventualne promjene pratiti ispitivanjima uzoraka vode u laboratorijama.    Ranije je Gradska uprava Banjaluka saopštila da je Vodna inspekcija Grada Banjaluke danas, zajedno sa tehnolozima banjalučkog "Vodovoda", izuzela uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakulumacije Bočac, nakon što je primjećena promjena boje vode na lokaciji kod restorana "Mandiko". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije