Banja Luka

Čvrsta saradnja Banjaluke i Modina

Čvrsta saradnja Banjaluke i Modina
Foto: Grad Banjaluka | Čvrsta saradnja Banjaluke i Modina

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas u Banjaluci sa gradonačelnikom izraelskog grada Modina Haimom Bivasom o pravcima razvoja i produbljivanja saradnje ova dva grada, koji su prethodnih godina razvijali kontakte u obrazovnim i sportskim oblastima.

"Imali smo i zajedničkih međunarodnih kontakata, te pomažemo jedni drugima u odnosima izvan naše dvije zemlje, a ono što predstoji jesu kontakti koji se tiču modernizacije gradskih usluga i prenošenja određenih iskustava, jer je Izrael izuzetno napredna zemlja sa razvijenom industrijom, informacionim tehnologijama, te uslugama u administarciji", rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu i da će izraelske kompanije naći interesa da se na prostoru Banjaluke pojave u većem broju. 

Radojičić je rekao da Banjaluka ima prijateljske i iskrene odnose sa partnerskim gradom Modinom, koji se održavaju i razvijaju već dugo godina. 

"Naši prijatelji dolaze svake godine u Banjaluku, uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta u Donjoj Gradina, te će delegacija Modina učestvovati na manifestaciji posvećenoj ovom obilježavanju", naveo je Radojičić. 

Bivas je izrazio zadovoljstvo što je sedmi put u Banjaluci, te podsjetio da je nedavno obilježeno 70 godina postojanja države Izrael i 80 godina postojanja Saveza opština i gradova Izraela, čiji je Bivas predsjednik. 

"Tim povodom, na obilježavanje smo pozvali 80 gradonačelnika iz cijelog svijeta i čast nam je bila što je među njima bio gradonačelnik Banjaluke, grada sa kojim imamo jedne od najboljih kontakata. Vrlo često imamo priliku da posjećujemo jedni druge, što ćemo nastaviti", poručio je Bivas. 

On je rekao da mu je izuzetno drago što se Banjaluka konstantno razvija i postaje značajan dio Evrope. 

Prema njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno i da će nakon lokalnih izbora u Izraelu, krajem godine biti upriličena razmjena učenika i studenata, a sve kako bi se učvrstile veze između srpskog i jevrejskog naroda. 

On je napomenuo da je zajednička sudbina ova dva naroda izuzetno teška, te da zajedničkim snagama ne treba dozvoliti da drugi utiču na odnos Srba i Jevreja. 

"Danas je dan sjećanja na Holokaust u Izraelu i na današnji dan svi naši građani sjećaju se užasa koje su nacisti i njihovi saradnici počinili", rekao je Bivas. 

On je dodao da će Modin da nastavi saradnju sa Banjalukom, kako bi susjedima pokazali koliko je ta saradnja čvrsta i koliko treba gledati u budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije